Comisia Europeană a aprobat utilizarea de urgență a vaccinului Pfizer. Când va primi undă verde și serul Moderna
Your browser doesn't support HTML5 video.
Al doilea ser, cel produs de compania americană Moderna, ar putea fi aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente în ianuarie.
Emer Cooke, director executiv al EMA: "Sunt încântată să anunţ că Agenţia Europeană pentru Medicamente, prin comitetul său ştiinţific, recomandă autorizarea de urgenţă a vaccinului anti-COVID dezvoltat de Pfizer/BioNTech, începând cu vârsta de 16 ani. Este cu adevărat o reuşită ştiinţifică istorică".
În urma presiunilor făcute de mai multe guverne europene, agenţia a devansat cu opt zile şedinţa decisivă pentru aprobarea serului.
Comisia Europeană a confirmat avizul doar câteva ore mai târziu, deşi iniţial era vorba că hotărârea să fie anunţată miercuri.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: "În baza acestei evaluări ştiinţifice, am autorizat vaccinul pentru piaţa Uniunii Europene. Aşa cum am promis, acest vaccin va fi disponibil pentru toate statele UE în acelaşi timp şi în aceleaşi condiţii. Primele tranşe din acest ser vor fi expediate din unitatea de producţie de aici, din Belgia, în zilele următoare".
Potrivit calendarului stabilit de responsabili, campania de vaccinare ar trebui să înceapă, la nivel european, imediat după Crăciun.
Ursula von der Leyen: "Am spus mereu, pe parcursul acestei pandemii, că suntem cu toţii în aceeaşi barcă. Aşa că vaccinările vor putea să înceapă în acelaşi timp în Uniunea Europeană, pe 27, 28 şi 29 decembrie".
Vaccinul Moderna, în discuție pe 6 ianuarie sau mai devreme
Responsabilii europeni vor lua în discuţie și serul produs de Moderna. Potrivit informațiilor oficiale, se va întâmplă pe 6 ianuarie, dar sunt şanse ca această dată să fie devansată, la rândul ei.
Pe de altă parte, autorităţile din Rusia au încheiat un memorandum de cooperare cu producătorul AstraZeneca, în baza căruia partea rusă a oferit companiei farmaceutice unele componente din vaccinul Sputnik V, pentru crearea altor tratamente medicale.
Vladimir Putin: "Sunt sigur că această colaborare a colegilor ruşi, în cazul de faţă cu AstraZeneca, va permite un progres important nu doar în crearea unor noi vaccinuri, ci şi a unei întregi game de medicamente esenţiale".
Rusia a fost prima ţară din lume care a aprobat, încă din august, utilizarea vaccinului Sputnik V.
Decizia a fost criticată în Vest pentru că serul a fost testat iniţial doar pe câteva zeci de persoane.