Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cine e atacatorul din Nisa, care a ucis trei persoane într-o biserică. Una dintre victime, decapitată

Your browser doesn't support HTML5 video.

Franța este în doliu pentru a doua oară în ultimele două săptămâni, după un nou atac terorist care a avut loc în sudul țării, de această dată.

Trei oameni au fost înjunghiați mortal de un terorist musulman, în catedrala „Notre Dame” din Nisa. Agresorul și-a atacat victimele la slujba de dimineață: două femei și paznicul lăcașului de cult.

Ucigașul este un refugiat tunisian de 21 de ani, care a ajuns în Franța de curând, prin Italia.

La lăsarea serii, zeci de francezi s-au adunat în faţa basilicii Notre Dame din Nisa, pentru a aduce un omagiu celor trei victime.

Oamenii au aprins lumânări şi au lăsat flori în faţa lăcaşului de cult, în timp ce criminaliştii încă luau probe din zonă.

Angelo Ruisso, 23, locuitor Nisa: "Simt amărăciune... Mă înnebuneşte. E imposibil să vezi aşa ceva, nu am cuvinte. Mă gândesc la ce s-a întâmplat şi habar nu am ce să spun".

Cine este atacatorul din Nisa

 

Atacul a avut loc joi, cu puţin timp înainte de ora 9 dimineaţa. Individul a pătruns nestingherit in biserică şi a înjunghiat mai multe persoane. O femeie si paznicul lăcașului au murit pe loc. O altă femeie, cu gâtul tăiat, a reușit să se refugieze afară, dar ș-a dat ultima suflare în scurt timp.

Potrivit presei franceze, atacatorul era deghizat, avea un Coran cu el şi a strigat în mod repetat "Allah e mare"! Un localnic, martor la scena terifiantă, a anunţat autorităţile.

Rănit grav, individul a ajuns la spital în stare critică. E vorba despre un migrant tunisian în vârstă de 21 de ani, venit în Europa abia cu o lună și ceva în urmă.

Jean-Francois Ricard, procuror francez: Potrivit informațiilor pe care le avem, a intrat în Italia prin insula Lampedusa pe 20 septembrie. Pasul al doilea, a debarcat în Bari pe 9 octombrie".

Individul a fost verificat de autoritățile italiene, care i-au dat 7 zile să părăsească țara. Nu l-au deportat pe loc pentru că nu avea antecedente penale și nici nu era trecut pe lista cu potenţiali teroriști. Motivația atacului este însă una religioasă, cred anchetatorii francezi.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "Suntem din nou atacați pentru valorile noastre: pofta noastră de libertate și posibilitatea de a crede liber și tăria de a nu ceda în fața terorii. Nu vom ceda nicio cu o iotă!"

Alertă teroristă, ridicată la nivel maxim

 

Autorităţile din Franța au ridicat alerta antiteroristă la nivelul maxim. Numărul militarilor care protejează obiective civile va fi dublat.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Vom spori mobilizarea pentru Operaţiunea "Santinela" de la 3.000 la 7.000 de soldaţi. Vom proteja toate lăcaşurile de cult, în principal bisericile. Vom proteja, de asemenea, şcolile noastre pe parcursul acestui an şcolar.

 

Emmanuel Macron a stârnit proteste în țările musulmane, după ce s-a angajat ferm să apere valorile seculare și să combată fundamentalismul islamist. Analiștii francezi sunt de părere că reacția războinică a liderului turc Recep Taip Erdoan i-a stârnit pe musulmanii radicalizați.

 

Recep Tayip Erdogan, preşedintele Turciei: Macron și cei care au aceeași mentalitate că el sunt criminali! Criminali! Sunteți adevărați fasciști, o veriga în lanțul nazist. Prin atitudinea lui provocatoare, liderul Franței arată că are nevoie de un control psihiatric.

Imediat după atac, însă, ministrul de externe turc a transmis condoleanțe familiilor victimelor și a condamnat atacul comis în biserica din Nisa. Mesaje similare au venit și din partea altor state musulmane.

Atacul vine într-un context extrem de tensionat pentru Franța. În urmă cu 12 zile, un profesor de istorie a fost decapitat de un cecen pentru vina de a le fi arătat elevilor caricaturi cu profetul Mohammed.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult