Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Chinurile” pe care Joe Biden le-a îndurat la începutul carierei politice: "Nu mă lăsau să urc singur cu liftul. Nu glumesc!"

Your browser doesn't support HTML5 video.

"Am venit să trezesc Congresul!". A spus-o fără ezitare preşedintele american în deschiderea discursului său despre Starea Națiunii, în care a pledat îndelung pentru sprijinirea Ucrainei.

Liderul democrat a comparat Rusia actuală cu Germania hitleristă și l-a avertizat pe Vladimir Putin că America nu-și abandonează aliații. Bătăios și vădit electoral, Joe Biden l-a atacat insistent și pe Donald Trump.

Joe Biden, președintele SUA: "Dacă aș fi deștept, aș pleca acasă (dupa acest mandat)! În ianuarie 1941, Franklin Roosevelt s-a adresat națiunii din acest plen. Hitler era în plin marș, războiul făcea ravagii în Europa, iar președintele Roosevelt a vrut să spuna Congresului și poporul american că erau vremuri ieșite din comun. Și obiectivul meu în seara asta este să trezesc Congresul și să alertez poporul american. Nu trăim vremuri normale. Putin mărșăluiește prin Ucraina și seamănă haos în Europa".

Președintele octogenar a început în forță, construindu-și discursul-bilanț pe o retorică agresivă. Țelul evident a fost să-i convingă pe democraţii care au dubii că este capabil să-l învingă înca o dată pe Donald Trump.

Joe Biden, președintele SUA: "Trebuie să-i ținem piept lui Putin! Istoria e cu ochii pe noi, la propriu. Dacă SUA își întorc spatele, Ucraina și Europa sunt în primejdie. Lumea liberă e în pericol. Ucraina poate să-l oprească pe Putin dacă o susținem și îi oferim armele necesare ca să se apere. Mesajul pentru pentru președintele Putin, pe care îl cunosc de multă vreme, e simplu: nu fugim, nu plecăm! Nu ne plecăm".

Citește și
ctp
Cristian Tudor Popescu, după discursul lui Joe Biden despre Starea Uniunii: ”Moșule, ce tânăr ești”

Preşedintele a tunat, a parat şi, uneori, şi-a exprimat indignarea cu patos şi fără să se încurce. După Putin, cealaltă țintă predilectă a fost rivalul său Donald Trump. Pe care l-a pomenit de 13 ori, fără a-i pronunța însă vreodată numele.

Joe Biden, președintele SUA: "Predecesorul meu și unii dintre cei prezenți aici încearcă să ascundă adevărul despre (insurecția din) 6 ianuarie. Adevărul e simplu: nu poți să-ți iubești țara doar când câștigi".

În timp ce vorbea despre politicile sale privind presiunea imigrantilor asupra frontierei de sud, l-a întrerupt republicana radicală Marjorie Taylor-Greene. Biden a ridicat mănușa.

Marjorie Taylor-Greene: "Spune-i numele! Laken Riley e o tânără nevinovată, care a fost ucisă de un imigrant ilegal".

Joe Biden, președintele SUA: "Așa e! Dar câte mii de americani sunt uciși de concetățeni cu drepturie și acte în regulă?".

În privința economiei, Joe Biden nu s-a ferit să pledeze pentru creșterea impozitelor pentru cei mai bogaţi oameni din ţară.

Joe Biden, președintele SUA: "Precedenta administrație a aplicat reduceri fiscale ce au adus beneficii copleșitoare celor bogați și marilor companii, făcând astfel să explodeze deficitul federal. Crede cineva că acest cod fiscal e corect? Eu sigur nu! Și am să lupt din toate puterile să-l îndrept".

Spre finalul discursului, Biden a înfruntat cu umor elefantul din cameră, adică vârsta sa, motiv de nemulţumire pentru mulţi americani.

Joe Biden, președintele SUA: "Știu că nu o arăt, dar fac umbră pământului de ceva vreme. Culmea, e că, la începutul carierei mele, mi s-a spus că sunt prea tânăr. Uneori, nu mă lăsau să urc singur cu liftul la Senat, ca să votez. Nu glumesc... Mi s-a spus și că sunt prea bătrân. Ideea pe care e clădită America e că toți ne naștem egali și merităm să fim tratați în mod egal de-a lungul vieților noastre".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult