Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Chinezii au mutat o clădire de patru etaje, cu ajutorul unor „picioare” robotizate

Your browser doesn't support HTML5 video.

O școală primară din Shanghai, construită în urmă cu 85 de ani, a fost ridicată de la sol, în întregime, și mutată cu ajutorul noii tehnologii supranumite „mașina de mers”.

În ultimul efort al orașului de a păstra structurile istorice, inginerii au atașat aproape 200 de suporturi mobile sub clădirea cu cinci etaje, potrivit Lan Wuji, supraveghetorul tehnic șef al proiectului.

Suporturile acționează ca niște picioare robotizate. Sunt împărțite în două grupuri care se ridică alternativ în sus și în jos, imitând pasul uman. Senzorii atașați ajută la controlul modului în care clădirea avansează, a declarat Lan. Compania a dezvoltat noua tehnologie în 2018.

„Este ca și cum ai da cârje clădirii, astfel încât să poată sta în picioare și apoi să meargă", a spus el.

Potrivit autorităților, școala a fost mutată pentru a face loc unui nou complex comercial și de birouri, care va fi finalizat până în 2023.

Citește și
miliardari chinezi
În ciuda unei economii lovite de pandemie, China produce cinci miliardari pe săptămână

Muncitorii au trebuit să sape mai întâi în jurul clădirii pentru a instala cele 198 de suporturi mobile în spațiile de dedesubt, a explicat Lan.

Pe parcursul a 18 zile, clădirea a fost rotită cu 21 de grade și a fost mutată la 62 de metri distanță în noua sa locație. Relocarea a fost finalizată pe 15 octombrie, vechea clădire a școlii urmând să devină un centru pentru protecția patrimoniului și educație culturală.

În ultimele decenii, modernizarea rapidă a Chinei a dus la distrugerea multor clădiri istorice, pentru a face loc unor zgârie-nori, dar a crescut îngrijorarea cu privire la patrimoniul arhitectural pierdut ca urmare a demolării care are loc în toată țara.

Unele orașe au lansat noi campanii de conservare, utilizând tehnologiile avansate care permit relocarea clădirilor vechi.

Aceste eforturi de conservare au luat diferite forme. La Beijing, un templu aproape distrus a fost transformat într-un restaurant, în timp ce la Nanjing, un cinematograf din anii 1930 a fost restaurat pentru a semăna cu forma sa originală, cu unele modificări, pentru a-l moderniza.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult