Modifica setarile cookie
Toate categoriile

China se pregătește să analizeze zeci de mii de probe de sânge pentru a afla originile coronavirusului

Your browser doesn't support HTML5 video.

China se pregătește să analizeze câteva zeci de mii de probe, stocate într-o bancă de sânge din Wuhan, în cadrul unei anchete care încearcă să afle originile coronavirusului.

Oamenii de ştiinţă occidentali sunt sceptici, însă, în privinţa rezultatelor, pe motiv că experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii nu au fost invitaţi să participe la anchetă.

De aproape doi ani, zeci de mii de probe de sânge luate în Wuhan, în ultimele luni ale lui 2019, an care a marcat începutul crizei sanitare mondiale, sunt păstrate sub cheie, într-un spital din orașul chinez considerat epicentrul pandemiei de COVID. Mostrele sunt, probabil, cel mai vechi indiciu public despre originile virusului.

Maureen Miller, epidemiolog: "Eșantioanele de la banca de sânge conțin indicii vitale, cu siguranță." William Schaffner, Vanderbilt University Medical Center: "Ar putea să scoată multe lucruri la lumină."

Zecile de mii de mostre de sânge păstrate în Wuhan ar putea dezvălui când și unde au apărut pentru prima oară anticorpi la oamenii infectați, în octombrie sau noiembrie 2019. Este vorba despre sânge provenit de la donatori, iar autoritățile chineze au anunțat deja că vor să le analizeze.

Citește și
Institutul de virologie din Wuhan
O cantitate uriaşă de date genetice provenite de la laboratorul din Wuhan este analizată de americani

Yanzhong Huang, profesor la Seton Hall University: "Ar putea să ne ajute să urmărim răspândirea virusului, depistându-le pe acele persoane care ar fi fost purtători." William Schaffner, profesor la Vanderbilt University Medical Center: "Vrem să ne putem întoarce în trecut, să aflăm în ce lună, mai exact, a început virusul să lase "amprente" în populația Chinei."

Maureen Miller, epidemiolog: "Pot fi scoase informații demografice de bază, vârsta, sexul, cartierul unde trăiau (cei infectați). Toate aceste date vor fi disponibile."

Oficialii chinezi spun că probele de sânge de la donatori sunt păstrate timp de doi ani, în cazul unor eventuale acțiuni în instanță, dar această perioadă e aproape la final. Beijingul se pregătește să testeze toate eșantioanele din octombrie și noiembrie 2019, iar rezultatele vor fi făcute publice.

Nick Paton Walsh: "Apare, însă, aceeași problemă: China și doar China va analiza probele și va raporta rezultatele. Recentul raport SUA asupra originilor virusului și aliații, în declarații, cu toții au cerut mai multă transparență din partea Chinei. Dar, acum că aceste date esențiale sunt examinate, doi ani mai târziu, nu există niciun plan pentru cineva din exerior, cum ar fi OMS, să participe."

Yanzhong Huang, profesor la Seton Hall University: "Pentru ca rezultatele să fie convingătoare și credibile, în mod ideal ar trebui implicată și Oganizația Mondială a Sănătății, experții străini."

Râmâne de văzut ce vor descoperi oamenii de știință chinezi și dacă rezultatele pe care le vor face publice vor fi credibile pentru cercetătorii din toată lumea.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult