Modifica setarile cookie
Toate categoriile

China, acuzată de dezinformare cu privire la pandemia Covid-19. Ce ar ascunde autoritățile de la Beijing

Japonia suspectează autoritățile din China de propagandă și dezinformare cu privire la pandemia Covid-19, dar și de faptul că se folosește de criza sanitară pentru a-și accentua revendicările teritoriale.

După o îmbunătăţire la sfârşitul anului 2018, relaţiile diplomatice între Tokyo şi Beijing s-au răcit din nou pe fondul nemulţumirii mai multor ţări faţă de modul în care China a gestionat criza provocată de noul coronavirus. După aceasta, China şi-a atras criticile comunităţii internaţionale din cauza legii securităţii naţionale impuse în Hong Kong.

În Cartea Albă anuală cu privire la politica sa de apărare publicată marţi, Japonia reproşează Chinei acţiuni de "propagandă" şi de "dezinformare" cu privire la noul coronavirus, apărut pentru prima oară la sfârşitul anului 2019 în oraşul Wuhan, din centrul ţării.

În acest sens, Japonia a citat ca exemplu comentarii postate pe Twitter de către purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, care a sugerat în martie că epidemia de COVID-19 a fost introdusă în Wuhan de către armata americană, sau promovarea medicamentelor din plante chinezeşti pentru tratarea bolii.

China "continuă să încerce să modifice status quo-ul în mările Chinei de Est şi de Sud", se menţionează în Cartea Albă a Japoniei asupra apărării, aprobată marţi de guvernul premierului Shinzo Abe.

Citește și
coronavirus
China a anunţat că a descoperit noul coronavirus pe ambalaje cu creveţi importaţi din Ecuador

Documentul menţionează intruziuni "neîncetate" în apele din jurul unui grup de insule revendicate de ambele naţiuni în Marea Chinei de Est, cunoscute sub numele de Senkaku în Japonia şi Diaoyu în China.

Cele două ţări îşi revendică de mult timp suveranitatea asupra acestui micro-arhipelag nelocuit în Marea Chinei de Est, unde se presupune că s-ar afla rezerve bogate de hidrocarburi.

În Marea Chinei de Sud, subliniază documentul, Beijingul îşi afirmă revendicările teritoriale prin crearea de districte administrative în jurul insulelor în litigiu, ceea ce a obligat ţările concentrate pe combaterea epidemiei de coronavirus să reacţioneze.

China insistă asupra intenţiilor sale paşnice în privinţa acestei căi navigabile pe unde trec anual transporturi de mărfuri de aproximativ 3.000 de miliarde de dolari din comerţul global.

China, considerată o amenințare mai mare decât Coreea de Nord

 

Japonia consideră China drept o ameninţare pe termen lung şi mai gravă decât Coreea de Nord, dotată cu armă nucleară. Beijingul cheltuie în prezent de patru ori mai mult decât Tokyo pentru apărare, întrucât construieşte o mare armată modernă, scrie Agerpres.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a declarat luni că revendicările Beijingului asupra resurselor offshore în Marea Chinei de Sud sunt "absolut ilegale, la fel şi campania sa de intimidare pentru controlul acestora".

Ambasada Chinei în SUA a reacţionat imediat, spunând că e vorba de "acuzaţii total nejustificate".

Cartea Albă a Japoniei în domeniul apărării menţionează de asemenea ameninţarea care persistă dinspre Coreea de Nord, evocând că Phenianul este de acum capabil să miniaturizeze ogive nucleare pentru echiparea rachetelor sale balistice.

Documentul menţionează de asemenea o intensificare a activităţii militare a Rusiei în spaţiul aerian şi maritim din jurul Japoniei, uneori în cadrul unor exerciţii comune cu China.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult