Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cercetători: Câinii pot detecta coronavirusul rapid și ieftin. Precizia este de aproape 100%

Cercetatorii finlandezi au demonstrat că anumiți câini special antrenați pot detecta COVID-19 rapid și ieftin, dar, până acum, abilitatile lor a fost foarte rar folosită pentru a controla pandemia, scrie DW.com. 

Europa este în impas în fața celui de-al doilea val de COVID-19, cu rate de infecție în creștere și pierderi economice tot mai mari. Belgia tocmai a anunțat că nu va mai testa persoanele asimptomatice, chiar dacă au fost în contact cu cineva care are boala, deoarece durata de procesare a testelor este prea mare. Alte țări europene se luptă, de asemenea, să continue testarea și detectarea timpurie a infectărilor.

Între timp, într-o mică cabină din aeroportul din Helsinki și pentru o mică recompensă, câinele de salvare Kossi are nevoie de doar câteva secunde pentru a detecta dacă cineva are coronavirus.

Dacă câinii precum Kossi ar fi folosiți mai des, mulțimile de potențiali purtători de viruși ar putea fi detectați în timp util pentru o fracțiune din cost, fără niciun disconfort fizic care însoțește testul curent PCR.

Un câine poate adulmeca și identifica imediat dacă cineva a contractat virusul cu până la cinci zile înainte de apariția simptomelor care ar determina izolarea cazului. „Un câine ar putea salva cu ușurință atât de multe vieți”, a declarat cercetătorul veterinar al Universității din Helsinki Anna Hielm-Bjorkman pentru DW, care spune precizia detectării este de aproape 100%.

Citește și
Faliment
Jumătate dintre firmele europene se tem că vor da faliment în următoarele 12 luni

Inițial a fost ideea ei să vadă dacă Kossi, un câine care are abilități excepționale în detectare a bolilor, își putea redirecționa aptitudinile pentru a detecta noul virus. „I-au trebuit șapte minute să-și dea seama ce anume caută”, a spus Hielm-Bjorkman. "Deci, asta ne-a lăsat fără cuvinte".

Susanna Paavilainen, directorul executiv al fundației Wise Nose și femeia care a salvat-o pe Kossi de eutanasie într-un adăpost spaniol în urmă cu opt ani, a început imediat recalificarea câinilor pentru a detecta noul coronavirusul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult