Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Centrala nucleară Zaporojie a fost „complet deconectată” de la reţeaua electrică, anunţă operatorul ucrainean

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub controlul armatei ruse şi vizată de mai multe bombardamente, este "complet deconectată" de la reţea, după avarierea liniilor de comunicaţie, a anunţat joi operatorul ucrainean Energoatom.

Ultimele două reactoare în funcţiune ale centralei Zaporojie au fost oprite după ce incendii din apropiere au avariat liniile electrice, precizează Energoatom.

Incendiile au izbucnit în gropile de cenuşă ale unei termocentrale pe cărbune din apropierea centralei şi au afectat liniile electrice care conectează centrala de reţeaua electrică ucraineană. Aprovizionarea cu electricitate a centralei nucleare este asigurată de respectiva termocentrală.

„Cele două reactoarele ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. În consecinţă, acţiunile agresorilor au provocat o deconectare totală a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria ei”, a subliniat grupul de stat Energoatom pe Telegram.

Sistemele de securitate ale centralei funcţionează normal şi în prezent se încearcă reconectarea unuia dintre reactoare la reţeaua electrică, mai afirmă compania ucraineană.

Citește și
Ucraina
Atac dezastruos, situație tensionată la centrala nucleară Zaporojie și mesaj neașteptat din Belarus de Ziua Ucrainei

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de trei săptămâni de bombardamente asupra acestei centrale, stârnind temeri faţă de un posibil nou Cernobîl. Centrala Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse, dar este operată de personal ucrainean.

Risc maxim la centrala nucleară Zaporojie. Cinci lucruri pe care trebuie să le știi despre colosul nuclear

Centrala, aflată pe teritoriul controlat de Rusia, a fost bombardată și săptămâna trecută. Moscova dă vina pe forțele ucrainene pentru bombardamentele intense.

Ce trebuie să știm despre centrala de la Zaporojie, de când Rusia a invadat Ucraina

Centrala de la Zaporojie se află la 550 de kilometri de Kiev și 200 de kilometri de Crimeea, peninsula anexată de ruși în 2014.

Forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii soldaţi în Ucraina. Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear.

Din 5 august, Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamente, în contextul în care tirurile au lovit o dată aproape de o clădire de stocare de material radioactiv şi altă dată au provocat oprirea automată a unui reactor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat soldaţii ruşi care direcţionează focul asupra centralei sau o folosesc ca bază pentru a trage de acolo că vor deveni o „ţintă specială” pentru forţele ucrainene.

Loviturile care au vizat recent centrala, declanşând temeri privind o catastrofă nucleară, au provocat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

Dacă un obuz ar penetra structura de siguranță a unuia dintre reactoare, consecințele ar fi catastrofale. Nu neapărat explozia în sine, ci norul radioactiv care s-ar forma ulterior, care poate fi purtat de vânt prin Europa și Asia.

Potrivit experților, în eventualitatea unei explozii vor avea loc evacuări pe scară largă a populației după generarea unui nor radioactiv, care nu este vizbil, dar este detectabil cu aparatura de specialitate, și cel mai probabil efectele devastatoare vor fi simțite peste mai mulți ani. Pot fi expuneri acute la radiații ale populație, pe moment, dar pe termen lung, o evoluție ale afecțiunilor cancerigene.

Apoi, din cauza poziției geografice a centralei de la Zaporojie, un val radioactiv ar putea ajunge în toate colțurile Europei. Pentru că este situată în centrul Europei, indiferent cum va sufla vântul, tot vor exista oameni contaminați. Nu se pot face astfel de predicții la acest moment, dar riscul cel mai mare îl reprezintă activitățile militare din apropierea centralei.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult