Cel puţin cinci imigranţi, printre care un copil, au murit încercând să traverseze Canalul Mânecii
Potrivit prefecturii din Pas-de-Calais, a fost vorba de o ambarcaţiune supraîncărcată.
Incidentul a avut loc la ora 5 dimineaţa, când un „vas mic”, o ambarcaţiune improvizată cu peste 110 persoane la bord, a pornit pe mare de pe plaja din Wimereux, potrivit prefecturii. „După o primă eşuare pe un banc de nisip, ambarcaţiunea a pornit din nou pe mare”, a precizat Prefectura. Se crede că ambarcaţiunea supraîncărcată a fost implicată într-o mişcare precipitată, soldată cu mai multe victime. Ancheta a fost încredinţată procurorului general din Boulogne-sur-Mer.
Marţi dimineaţă, poliţia a interzis accesul pe o porţiune de o sută de metri din digul de la Wimereux, potrivit unui jurnalist AFP.
Echipe de securitate civilă şi două elicoptere ale serviciului medical de urgenţă (SAMU) se află la faţa locului.
Potrivit cotidianului local La Voix du Nord, aproximativ o sută de migranţi au fost deja recuperaţi la bordul unui remorcher de intervenţie al marinei franceze şi vor fi duşi în portul Boulogne.
Tentativa de traversare a avut loc pe o mare calmă şi pe o vreme senină, dar cu o temperatură de abia câteva grade peste zero grade.
Această tragedie ridică la cel puţin cincisprezece numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa încercând să traverseze Canalul Mânecii în 2024, potrivit unui bilanţ realizat de AFP.
Cea mai recentă tragedie de acest fel a avut loc chiar luna trecută, pe 3 martie, când o fetiţă de 7 ani s-a înecat în canalul Aa, la Watten (Nord), în timp ce se afla într-o barcă mică împreună cu alţi 15 migranţi.
La sfârşitul lunii februarie, un turc în vârstă de 22 de ani a murit după ce a căzut dintr-o ambarcaţiune în largul coastei din Calais, iar alţi doi migranţi au fost daţi dispăruţi. Un eritreean a fost pus sub acuzare şi încarcerat sâmbătă în legătură cu acest caz.
În noaptea de 13 spre 14 ianuarie, cinci migranţi, printre care un adolescent sirian de 14 ani, au murit la Wimereux în timp ce încercau să ajungă la o ambarcaţiune aflată deja pe mare, înecându-se în apa rece.
Anul trecut, 29.437 de migranţi au ajuns ilegal pe coasta engleză, faţă de 45.774 în 2022, un an record, potrivit cifrelor Ministerului britanic de Interne.
Luni seară, Parlamentul britanic a aprobat proiectul de lege care permite ca solicitanţii de azil care au intrat ilegal în Marea Britanie să fie expulzaţi în Rwanda. Anunţat în urmă cu doi ani de guvernul conservator al lui Rishi Sunak şi prezentat ca o măsură emblematică în politica sa de combatere a imigraţiei ilegale, proiectul de lege vizează trimiterea în Rwanda a solicitanţilor de azil - indiferent de unde provin - care au intrat ilegal în Marea Britanie, în special prin traversarea Canalului Mânecii cu bărci de cauciuc.