Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cei 3 pași prin care Catedrala Notre Dame va fi reconstruită. Macron a dat termen 5 ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

"Vom reconstrui Catedrala Notre-Dame şi o vom face şi mai frumoasă" - a promis din nou preşedintele Emmanuel Macron, într-un mesaj de îmbărbătare pentru francezi.

De această dată, a avansat şi un termen, cinci ani, adică 2024, când Parisul găzduieşte Jocurile Olimpice. Macron este mult mai optimist decât specialiştii, care vorbesc de o durată a lucrărilor de 10-15 ani.

Una dintre probleme o reprezintă lipsa artizanilor calificaţi să lucreze la un asemenea proiect grandios. Deocamdată, autorităţile au anunţat un concurs internaţional de arhitectură, pentru reconstrucţia turnului distrus în incendiu.

Încă de la primele ore ale dimineţii, specialiştii au încercat să evalueze urmările lăsate de incendiul care a distrus acoperişul clădirii. Înainte ca arhitecții și inginerii să primească acces şi în interior, președintele Emmanuel Macron și-a luat angajamentul de a încheia reconstrucția în cinci ani.

Emmanuel Macron: "Vom reconstrui Catedrala Notre Dame şi o vom face şi mai frumoasă. Şi vreau să terminăm în următorii cinci ani. Suntem în stare."

Citește și
franci elvetieni
Liber la muncă într-una dintre cele mai bogate țări europene. Salariile depășesc 5.000 €

Bani ar fi. Cele mai bogate trei familii din Franţa au anunţat donaţii uriaşe. Familia Arnault va dona 200 de milioane de euro. Aceeaşi sumă a fost promisă şi de familia Bettencourt Meyers, care deţine un imperiu cosmetic.

O altă familie de miliardari, Pinault, oferă 100 de milioane de euro. O sumă egală vine şi de la compania petrolieră Total. O firmă de IT din România oferă un milion de euro. Iar alte donaţii mai mici însumează alte aproximativ 200 de milioane.

Antoine Arnault: ”Notre Dame este un simbol al Franţei. Simţim că avem o responsbilitate, pentru că ne îngrijim de mărcile-simbol ale Franţei.”

Însă experții sunt de părere că şeful statului este mult prea optimist.

Duncan Wilson, istoric: "Va dura ani, dacă nu mai mult de un deceniu şi va costa fenomenal de mult. O facem pentru posteritate, pentru sute de ani."

Cum se va face reconstrucția

Operațiunea de reconstrucție implică mai multe etape. Într-o primă fază, edificiul trebuie stabilizat și protejat de intemperii. Urmează etapa de diagnostic, în care experții vor vedea care e starea generală a monumentului. Va fi ales un plan de reconstrucție și abia după asta vor începe lucrările.

O altă provocare ar putea fi găsirea unor trunchiuri de copac destul de lungi și de groase pentru șarpantă, nimicită de foc. Botezată "pădurea", aceasta era construită din 1300 de arbori care aveau peste 3-400 de ani și aproape doi metri jumate în diametru atunci când au fost tăiaţi.

Chiar dacă structura pereţilor din piatră pare să fi scăpat neatinsă şi aici ar putea apărea complicaţii.

Caroline Bruzelius, profesor Emerita Art & Art History, Duke University: ”Când piatra vine în contact cu căldură foarte mare, în acest caz un tip de calcar provenit din zona Parisului, piatra devine sfărâmicioasa şi moale. Se poate sparge, poate să îşi piardă integritatea structurală."

O altă problemă este absenţa artizanilor calificaţi, capabili să lucreze în piatră, lemn, plumb şi sticlă. Cu toate acestea, există speranţă.

Francais Maude, arhitect: ”Nu este sfârşitul. Este o etapă nouă în istoria Notre Dame. Catedrala va renaşte, amintiţi-vă că au fost şi alte clădiri istorice readuse la viaţă. Amintiţi-vă de Castelul Windsor.”

Castelul favorit al Reginei Elisabeta a fost devastat de un incendiu uriaş, în 1992. În infernul care a durat o zi şi câteva ore din noapte, au fost distruse 115 camere.

Reparaţiile au costat peste 36 de milioane de lire sterline şi au durat 5 ani. Cele mai frumoase elemente avariate în foc au fost restaurate, în timp ce altele au fost modernizate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult