Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cehia va cumpăra muniţie pentru Ucraina cu venituri obţinute de pe urma activelor ruseşti îngheţate

Cehia va folosi o parte din dobânda câştigată de pe urma activelor ruseşti îngheţate în Uniunea Europeană pentru a cumpăra mai multe muniţii de calibru mare destinate Ucrainei, a anunţat marţi Ministerul Apărării de la Praga, informează Reuters.  

Ţările occidentale au blocat active suverane ruseşti în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari după ce Rusia şi-a lansat invazia pe scară largă asupra Ucrainei în februarie 2022. Ţările UE preiau dobânda câştigată de pe urma activelor - care includ obligaţiuni şi alte titluri cumpărate de banca centrală rusă - şi o pun într-un fond al UE pentru a ajuta Ucraina în lupta împotriva invaziei ruse.

Guvernele statelor membre au convenit în iunie să folosească 1,4 miliarde de euro din profiturile generate de active pentru a cumpăra arme şi pentru a plăti alte tipuri de asistenţă pentru Ucraina.

Ministerul ceh al Apărării a anunţat că o parte din aceşti bani vor fi folosiţi pentru efortul pe care îl susţine de a cumpăra muniţie de artilerie pentru Ucraina din întreaga lume, finanţat de partenerii occidentali.

În luna iunie, Ucraina a primit primul său transport în cadrul acestei iniţiativei, iar livrările continuă în fiecare lună, au declarat oficialii cehi.

Citește și
militari belarus
Belarus a anunţat că a desfăşurat mai multe trupe şi avioane la graniţa cu Ucraina. „În acest moment se află la datorie”

"Aceasta este o oportunitate unică de a sprijini rapid şi eficient Ucraina", se arată într-un comunicat al ministerului.

Kremlinul a numit planul de folosire a dobânzilor câştigate de pe urma activelor ruseşti îngheţate pentru a finanţa ajutorul militar Ucrainei drept "furt" şi a spus că va lua măsuri legale împotriva oricărei persoane implicate în decizie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult