CEDO investighează Lituania pentru un nou caz legat de închisorile secrete ale CIA
Acest nou dosar este legat de sauditul Abd al-Rahim Hussein Muhammad al-Nashiri, membru al grupării al-Qaida şi în cazul căruia CEDO a pronunţat deja condamnări împotriva Poloniei şi României.
Deţinut în prezent la baza americană de la Guantanamo, Al-Nashiri denunţă că a stat închis timp de cinci luni în anii 2005-2006 într-un centru secret al CIA în Lituania, unde a fost victima unor acte de tortură şi rele tratamente, în cadrul strategiei SUA de interogare a presupuşilor terorişti în afara teritoriului SUA pentru a nu fi astfel aplicate obligaţiile ce decurg din legislaţia americană.
SUA îl acuză pe Al-Nashiri de implicare în atacurile din anul 2000 asupra navei militare americane USS Cole în portul Aden din Yemen şi asupra petrolierului francez MV Limburg în acelaşi mort, fiind pasibil de pedeapsa capitală.
Capturat în Dubai în octombrie 2002, Al-Nashiri a trecut prin alte închisori secrete ale CIA, în special în Polonia şi România, fiind în final transferat la Guantanamo în septembrie 2006. El a înaintat plângerea împotriva Lituaniei pe 20 iunie 2022 şi denunţă în aceasta că autorităţile lituaniene au permis CIA-ului să-l ţină închis în secret şi să fie supus unor acte de tortură şi rele tratamente fizice şi psihologice, iar apoi să fie transferat către alte ţări expunându-l riscului unui proces incorect şi condamnării la moarte.
CEDO are deschisă din anul 2014 o investigaţie preliminară împotriva Lituaniei pentru programul închisorilor secrete ale CIA, dosar în care această ţară a fost deja condamnată de instanţa europeană în cazul unui alt lider al grupării al-Qaida, Al-Abidin Husayn (cunoscut ca Abu Zubaydah), unul dintre locotenenţii lui Osama Bin Laden, liderul defunct al grupării, şi care este suspectat de participare la pregătirea atentatelor de la 11 septembrie 2001.
Ion Iliescu, audiat în dosarul închisorilor CIAÎn 2015, Ion Iliescu a fost audiat de procurorii Parchetului General, într-un dosar legat de existența unei închisori a CIA pe teritoriul României.
În același dosar a fost audiat și Ioan Talpeș, fost consilier prezidențial, senator și director al Serviciului de Informații Externe.
Audierea lui Ion Iliescu vine după ce acesta a declarat, în aprilie 2015, că nu a confirmat în niciun fel existența unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul României, într-un interviu acordat publicației germane „Der Spiegel”, dat și într-un răspuns către o delegație a Parlamentului European.
Audierea lui Ion Iliescu de către procurorii militari s-a petrecut într-un birou al Parchetului General, în mare secret.
Fostul președinte al României a dat explicații în legătură cu presupuse închisori ale CIA la noi în țară.
Audierea președintelui a avut loc în dosarul deschis în 2012 de parchetul militar în urma plângerii făcute de sauditul Abd al Rahim al Nashiri, încarcerat la Guantanamo. Acesta a reclamat prin avocații săi că, timp de patru ani, a fost plimbat între mai multe centre ale CIA, unde a fost torturat și interogat. Însă cel mai important, unul dintre aceste centre ar fi în București.
Avocații teroristului ar fi pus cap la cap datele de zbor ale avioanelor cu care al Rahim ar fi fost transportat și au ajuns la concluzia că a trecut și pe la București. Aici ar fi fost ținut într-un spațiu izolat, în centrul unui oraș mare, și transferat în timpul nopții.
Totuși, apărătorii celui care ar fi plănuit atacul asupra navei americane USS COLE soldat cu zeci de victime, nu au avut acces la declarațiile date de acesta, întrucât sunt clasificate ca secret de stat.
O comisie parlamentară din România a cercetat în două rânduri varianta potrivit căreia o închisoare CIA a funcționat pe teritoriul nostru și de fiecare dată a închis cazul spunând că asemenea centre nu au existat.