Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cea mai mare frică a Washingtonului prinde contur. Forfotă înaintea turului II al alegerilor prezidenţiale din Moldova

Statele Unite ale Americii şi-au exprimat marţi îngrijorarea în legătură cu o ingerinţă rusă în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, scrutin ce se anunţă foarte strâns, informează miercuri AFP.

"Odată cu apropierea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în (Republica) Moldova, pe 3 noiembrie, SUA sunt îngrijorate că Rusia va încerca din nou să îi împiedice pe moldoveni să îşi exercite dreptul suveran de a-şi alege propriii conducători", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat.

SUA au denunţat deja că Rusia "a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a perturba alegerile şi referendumul, cu scopul de a submina democraţia moldavă, în special prin intermediul unei finanţări ilicite, cumpărării de voturi, dezinformării şi activităţilor cibernetice rău intenţionate".

Cetăţenii moldoveni au aprobat la limită, duminică, principiul unei aderări la Uniunea Europeană, însă rezultatul extrem de strâns pare un afront la adresa preşedintei proeuropene Maia Sandu.

Candidata de 52 de ani s-a clasat în frunte în primul tur al alegerilor prezidenţiale în această ţară cu 2,6 milioane de locuitori, dar se pregăteşte pentru un al doilea tur dificil.

Citește și
harata republica moldova
Sute de alegători din Moldova sunt anchetați pentru că și-ar fi vândut votul Moscovei. Riscă o amendă uriașă

Această fostă economistă a întors spatele Moscovei după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei vecine şi a înaintat la Bruxelles candidatura ţării sale. Ea a convocat acest referendum pentru a-şi valida strategia.

SUA acuză Rusia că a pompat milioane de dolari în încercarea de a influenţa rezultatele alegerilor în această fostă republică sovietică, potrivit Agerpres.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult