Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce urmează în Partidul Democrat după ce Joe Biden a anunțat că o susține pe Kamala Harris drept candidat. Situația e neclară

Președintele Joe Biden a surprins alegătorii americani duminică, după ce a anunțat că se va retrage din cursa pentru președinția SUA.

Deși își va duce la bun sfârșit restul mandatului, el a anunțat că o susține pe vicepreședintele Kamala Harris pentru a-i lua locul în calitate de candidat al Partidului Democrat la președinția SUA.

Decizia aruncă partidul în ape necunoscute, cu doar o lună înainte de Convenția Națională Democrată, notează BBC.

Ultima dată când un președinte american în exercițiu a renunțat la campania pentru realegere a fost Lyndon Baines Johnson în 1968. Ca urmare, calea de desemnare a unui nou candidat atât de aproape de ziua alegerilor este neclară.

Președintele Biden a câștigat deja 3 896 de delegați în cadrul competițiilor primare democrate. Acești delegați au votat anterior pentru o alianță Biden-Harris, dar în cele din urmă va depinde de ei să decidă ce candidat vor susține pentru nominalizarea democraților în timpul convenției partidului de luna viitoare.

Citește și
Kamala Harris
Ce spun specialiștii despre Kamala Harris, posibila înlocuitoare a lui Joe Biden în cursa pentru Casa Albă

Deși sprijinul lui Biden o face pe Kamala Harris cea mai probabilă alegere pentru nominalizare, nu este pe deplin sigur ce se va întâmpla.

Ar putea exista o convenție deschisă a democraților

Convenția națională democrată este programată să înceapă la 19 august.

Dacă Partidul Democrat nu se reunește pentru a susține un nou candidat, ar putea avea loc o ”convenție deschisă”, pentru prima dată din 1968, ceea ce ar însemna că delegații ar fi liberi să decidă cu cine să voteze dintre mai mulți candidați, dacă aceștia apar.

Candidații ar avea nevoie de semnăturile a cel puțin 300 de delegați - nu mai mult de 50 provenind dintr-un singur stat - pentru ca numele lor să apară pe buletinul de vot.

Ar avea loc o primă rundă de vot în rândul celor 3 900 de delegați cu angajament, care include alegătorii considerați loiali Partidului Democrat. Dacă niciun candidat nu primește majoritatea voturilor după această primă rundă, ar avea loc mai multe runde de vot.

Aceste runde de vot ar include superdelegați - lideri de partid și oficiali aleși - care ar vota până la alegerea unui candidat.

Pentru a obține nominalizarea partidului, un candidat are nevoie de 1 976 de voturi ale delegaților.

Cine ar putea să o înfrunte pe Kamala Harris

În ultimele săptămâni, pe măsură ce s-au intensificat apelurile ca Joe Biden să se retragă din cursă, au apărut o serie de potențiali înlocuitori.

Guvernatorul democrat al statului Michigan, Gretchen Whitmer, a fost vehiculată drept candidat, deși a declarat că nu ar lua în considerare candidatura dacă Joe Biden s-ar retrage.

Duminică, la câteva minute după anunțul lui Biden, ea a declarat că va face tot ce îi stă în putință "pentru a alege democrații și pentru a-l opri pe Donald Trump".

De atunci, în sprijinul Kamalei Harris s-au raliat și alți înlocuitori propuși - inclusiv guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, secretarul pentru transporturi, Pete Buttigieg, și guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro.

Unii dintre acești candidați ar putea fi luați în considerare pentru rolul de vicepreședinte dacă Harris va câștiga în cele din urmă nominalizarea.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult