Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce e „Sindromul Havana”. Legătura dintre boala misterioasă a diplomaților americani și o unitate a serviciilor secrete ruse

Your browser doesn't support HTML5 video.

Așa-numitul „Sindrom Havana”, boala misterioasă care a afectat diplomații americani în ultimii ani, are legătură cu o unitate a serviciilor secrete rusești, care a folosit arme sonice.  

Aceasta este concluzia unei ample anchete jurnalistice internaționale. Moscova a negat orice implicare, iar oficialii de la Washington au declarat că este puțin probabil, ca o putere străină să fie de vină.

„Sindromul Havana” a fost denumit după capitala Cubei - unde a fost semnalat un prim caz în 2016, deși noul raport sugerează că, în realitate, primele cazuri ar fi putut avea loc în Germania cu doi ani înainte.

Oricum, în ultimii ani, personalul american afectat - inclusiv din staff-ul de la Casa Albă, CIA și FBI - s-a plâns de amețeli, dureri de cap, dificultăți de concentrare și un sunet intens și dureros în urechi.

Una dintre victimele „Sindromului Havana” - agent FBI - a mărturisit pentru CBS cum a fost lovită de la distanță la domiciliul său din Florida, în 2021.

Citește și
Avion
Panică la bordul unui avion după ce cabina s-a umplut cu fum, la scurt timp după decolare. Aeronava a aterizat de urgență

Agent FBI: „Bum! În interiorul urechii drepte parcă era freza unui dentist pe steroizi.

Știi, când ai senzația aceea că se apropie prea mult de timpan? Ei bine, la mine a fost de 10 ori amplificată”.

O mărturie asemănătoare vine de la Olivia Troye, consilier pe probleme de securitate al fostului vice-președinte american Mike Pence. Care ar fi fost vizată, în 2022, chiar în fața Casei Albe.

Olivia Troye: „Era de parcă mi-ar fi fost făcută o gaură în creier. Îmi aduc aminte că senzația de durere era în partea dreaptă a capului. Și apoi amețeli puternice”.

De mult timp există suspiciunea că diplomații au fost vizați de o sursă de energie direcționată sau de microunde - posibilitate recunoscută într-un raport anterior al serviciilor de informații americane.

Documentul arată că serviciile secrete rusești au făcut lobby și au primit permisiunea de la președintele Putin pentru furnizarea acestei tehnologii exclusive, pe care au dezvoltat-o rușii, către „prietenii” lor din serviciile secrete vietnameze. Tehnologia în cauză este legată de echipamente acustice și de înaltă frecvență.

În august 2021, în Vietnam, 11 persoane au fost afectate de incidente de tip „Sindromul Havana”. Nouă erau membri ai forțelor speciale, care pregăteau vizita vicepreședintei Kamalla Harris.

Greg Edgreen, fost investigator militar american: „S-a întâmplat în America de Sud, Africa, Europa. În opinia mea, aceasta arată ca o problemă globală. Și cred că rușii se află în spate”.

Ancheta jurnalistică - efectuată de site-ul independent specializat pe Rusia The Insider, dar și de americanii de la CBS și germanii de la Der Spiegel - identifică și posibilii autori. Ancheta susține că agenți dintr-o unitate de informații GRU - cunoscută sub indicativul 29155 - i-ar fi vizat pe diplomații americani cu un soi de arme sonice, cu energie direcționată.

Au fost prezentate și dovezi care plasează spioni GRU în orașe din întreaga lume, în momentele în care personalul american a raportat incidentele. De asemenea, în cadrul investigației se arată că ofițerii din unitatea 29155 ar fi fost recompensați pentru activitatea lor legată de dezvoltarea „armelor acustice non-letale”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult