Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce spune Vladimir Putin despre o eventuală înfrângere a Rusiei în războiul din Ucraina. "Calcule iluzorii"

Cei care "au drept obiectiv înfrângerea Rusiei" pe câmpul de luptă îşi fac "calcule iluzorii", adeclarat, joi,la summitul BRICS, Vladimir Putin, informează AFP.

"Ei nu îşi ascund obiectivul de a provoca o înfrângere strategică ţării noastre. Acestea sunt calcule iluzorii, pe care şi le pot face doar cei care nu cunosc istoria Rusiei şi nu ţin cont de unitatea ei construită timp de secole", a declarat Putin în timpul unui discurs în cadrul summitului BRICS ce se desfăşoară în oraşul rus Kazan.

"Criza" ucraineană a figurat pe agenda tuturor întrevederilor bilaterale ale lui Putin la summitul BRICS. În cadrul acestor întrevederi, Putin "a subliniat lipsa de dorinţă a părţii ucrainene de a se angaja în orice fel de discuţii şi impulsul foarte, foarte bun pentru forţele armate ruse pe front", a informat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În acest moment, poziţiile Moscovei şi Kievului par ireconciliabile, luptele făcând ravagii şi posibilele negocieri de pace rămânând ipotetice, la 32 de luni de la începutul asaltului rusesc.

Rusia controlează în prezent mai puţin teritoriu în Ucraina decât în primele zile după începerea invaziei pe scară largă în februarie 2022. Cu toate acestea, de luni de zile, trupele ruse câştigă teren în estul Ucrainei, în faţa unei armate ucrainene tot mai epuizate, ducând lipsă deopotrivă de oameni şi de arme.

Citește și
Recep Erdogan, BRICS
Summit-ul BRICS, un maraton diplomatic organizat de Vladimir Putin cu țările prietene ale Rusiei. Și Turcia vrea să adere

În discursul său de joi, Putin a atenţionat de asemenea că Orientul Mijlociu este "pe marginea unui război total", în contextul escaladării tensiunilor în regiune, în special între Israel şi Hezbollah.

"Luptele s-au extins în Liban. Alte ţări ale regiunii sunt de asemenea lovite. Gradul de confruntare între Israel şi Iran a crescut puternic. Toate acestea par a fi o reacţie în lanţ şi plasează întreg Orientul Mijlociu pe marginea unui război total", a afirmat preşedintele rus.

"Este necesar să se pună capăt violenţei, să se furnizeze asistenţă vitală victimelor", a continuat el în faţa a circa 20 de lideri printre care preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

"Sarcina urgentă este fără îndoială de a lansa un proces politic global pentru a soluţiona problema din Orientul Mijlociu în ansamblul ei", a continuat Vladimir Putin, calificând drept "sursă de îngrijorare" tensiunile din regiune.

"Aceasta este o agravare a unui conflict de lungă dată", a mai spus Putin.

De asemenea, preşedintele rus a îndemnat din nou la "înfiinţarea unui stat palestinian independent care să coexiste paşnic cu Israelul".

Rusia, istoric apropiată de Israel unde locuieşte o importantă diasporă rusă, şi-a întărit în ultimele luni relaţiile cu Iranul, duşman al Israelului şi care este acuzat de Occident că furnizează drone explozive şi rachete cu rază de acţiune scurtă pentru armata rusă în războiul ei împotriva Ucrainei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult