Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce spun specialiștii despre Kamala Harris, posibila înlocuitoare a lui Joe Biden în cursa pentru Casa Albă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Președintele american Joe Biden a anunțat aseară că renunță la candidatura pentru un nou mandat la Casa Albă.

Anunțul vine după nenumărate apeluri, inclusiv din partea colegilor de partid. Deși, prin mesajele sale publice, actualul președinte sugera că nu va ieși din cursă. Însă, acestea erau din ce în ce mai puțin vehemente. „Doar Dumnezeu mă va convinge să renunț”, spunea actualul președinte la începutul acestei luni.

Săptămâna trecută însă, declara că un motiv ar putea fi și o problemă de ordin medical. Odată cu renunțarea la candidatura pentru al doilea mandat, Biden și-a anunțat sprijinul pentru Kamala Harris, actuala vicepreședintă a Statelor Unite.

Dacă va câștiga susținerea colegilor din Partidul Democrat, ea ar putea deveni contra-cadidata lui Donald Trump la scrutinul din luna noiembrie.

În urma multor dezbateri și speculații, la 81 de ani și aflat în izolare după ce a fost diagnosticat cu Covid, Joe Biden a făcut marele anunț, pe rețeaua X.

Citește și
joe biden
De la Ottawa la Kiev: Reacţii internaţionale la retragerea lui Biden

„A fost cea mai mare onoare din viața mea să fiu președintele vostru. Și, chiar dacă am avut intenția să candidez pentru un nou mandat, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv pe îndeplinirea îndatoririlor de președinte pentru restul acestui mandat.”

În aceeași postare, președintele Biden a mai anunțat că se va adresa națiunii pe parcursul acestei săptămâni.

Josh Boak, jurnalist The Associated Press: „Este un moment istoric. Joe Biden nu va fi candidatul democrat la președinție. A ieșit din cursă și există două mari motive pentru asta. Primul ține de performanța sa în dezbaterea împotriva lui Donald Trump. Și-a arătat cei 81 de ani, s-a bâlbâit, s-a chinuit să răspundă, s-a străduit să lupte pentru el însuși, să nu mai vorbim despre poporul american pe care spune că îi apără. Acel moment a provocat panică în rândul donatorilor și colegilor parlamentari și a ridicat întrebări fundamentale cu privire la vârsta lui”.

După dezbaterea televizată de la final de iunie, tot mai mulți colegi de-ai săi din Partidul Democrat au insistat asupra retragerii candidaturii.

Unii chiar au declarat deschis că și-au pierdut încrederea în capacitatea lui Joe Biden de a-l învinge pe Donald Trump în alegeri. Apoi au apărut schimbări majore și în sondaje. Iar după tentativa de asasinat asupra sa, Trump a luat un avans de 3 puncte în sondaje.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Presiunile veneau din partea unor membri influenți ai partidului democrat, din partea unor foști președinți precum Bill Clinton și Barack Obama, din partea finanțatorilor, din partea tuturor. Joe Biden a rezistat spunând în fond ce aveți să mi reproșati, o simplă eroare într-o dezbatere nu este suficientă. Dar starea generala părea să-l defavorizeze”.

Într-o postare separată, tot pe rețeaua X, Joe Biden a anunțat că va susține candidatura Kamalei Harris, actual vicepreșendinte.

„Sunt onorată să am susținerea președintelui și intenția mea este să merit și să câștig această nominalizare”, a răspun Harris, tot print-un mesaj transmis pe rețelele sociale.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Acum urmează ca în luna august convenția partidului democrat să formalizeze desemnarea unui alt candidat. Va fi Kamala Harris? Joe Biden o sprijină, dar nu știm dacă va fi Kamala Harris pentru că va fi o decizie pe care o vor lua în convenție. În orice caz mai sunt 3 luni până la alegeri, este foarte puțin timp, va fi foarte complicat”.

Biden nu este primul candidat care decide să renunțe la doilea mandat, din istoria recentă a Statelor Unite. Dar este pentru prima dată când o retragere apare atât de târziu, după alegerile primare. Cât despre susținerea acordată Kamalei Harris...

Josh Boak, jurnalist The Associated Press: „Istoricul ei este unic, mai ales pentru că Harris reprezintă două coaliții cheie de care democrații au nevoie în alegerile din noiembrie. Nu numai că este femeie, dar este o femeie de culoare, cu strămoși atât din zona Asiei de Sud, cât și a populației de culoare.

În vârstă de 59 de ani, Kamala Devi Harris este licențiată în drept, ia în 2010 a devenit prima femeie de culoare aleasă procuror general al statului California. Apoi a fost senator de California, iar în timpul mandatului a militat pentru lupta fără concesii împotriva infractorilor. În 2019, s-a lansat în cursa pentru alegerile primare, dar fără succes”.

Andrei Muraru, ambasador: „Nu este vorba aici de lipsa de notorietate. Vicepreședintele este al doilea personaj în ierarhia de putere și sigur că notorietatea sa este la cote maxime. Întrebarea care se pune este cum va reuși Kamala Harris să câștige voturile nehotărâților și ale independenților, pe care se presupune că nici președintele Biden nu le-ar fi câștigat”.

Printre cei care au anunțat că o vor susține pe Kamala Harris se numără soții Bill și Hilary Clinton. Însă o alternativă tot mai des vehiculată este soția fostului președinte Barack Obama.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Cu siguranța Kamala Harris are mai multe șanse decât Michelle Obama pentru că este deja în cursa ca vicepreședinte cu Joe Biden, ceilalți nu sunt bine profilați, nu au notorietate și în general trebuie să spunem că cei care au făcut presiuni asupra lui Biden o susțineau chiar deshis pe Kamala Hariris”.

Printre democrații care ar putea intra în cursă sunt și guvernatorii din California, Michigan și Illinois.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult