Ce s-ar putea întâmpla cu armata rusă și cea ucraineană odată cu venirea frigului
Your browser doesn't support HTML5 video.
În tot acest timp nu sunt șanse ca Rusia să reia prea curând livrările de gaze către Germania. Fostul președinte Dimitri Medvedev consideră că Berlinul se poartă ca un inamic al Rusiei și a declarat un război hibrid la adresa Moscovei.
În regiunea Herson, armata ucraineană a eliberat mai multe localități ocupate până de curând de ruși. Cu sprijinul artileriei, infanteria ucraineană a luat cu asalt liniile de fortificație ale invadatorilor. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu tranșee părăsite, iar rușii au suferit pierderi importante în materie de echipamente dar și in randul oamenilor.
Operațiunea se desfășoară, însă, lent, pentru că ucrainenii nu vor să riște prea multe trupe în atacuri frontale.
Pentru a face față ofensivei, rușii au desfășurat în sudul Ucrainei o unitate nouă de blindate, aflată până acum în rezervă, în Rusia. De la Kiev, președintele Zelenski a anunțat că aviația ucraineană a avut o "zi bună" și a subliniat care sunt principalele ținte ale armatei sale.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Artileria ucraineană face totul pentru a distruge capacitatea ofensivă a ocupanților, astfel încât toate cartierele generale ale rușilor, toate depozitele lor de muniție și rutele de aprovizionare din regiunile ocupate să fie neutralizate."
Armata rusă foloseşte centrala nucleară Zaporojie pentru a lansa racheteLansatoare rusești de rachete operează chiar lângă unul dintre reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie, potrivit autorităților de la Kiev. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că centrala a fost deconectată, sâmbătă, de la rețeaua electrică, după ce ultima linie de legătură a fost avariată într-un bombardament. Kievul spune că proiectilele au venit din zonele controlate de ruși, în timp ce Moscova susține, că peste 250 de militari ucraineni ar fi încercat din nou să cucerească centrala.
Igor Konashenko, purtator de cuvânt al ministerului rus al Apărării: Forța navală a fost lovită de patru elicoptere Su-30 și două Ka-52 ale Forțelor Aerospațiale Ruse, în urma cărora 20 de bărci, printre care și bărci cu motor, au fost distruse.
În timp ce Moscova nu a venit cu dovezi în acest sens, propaganda rusă nu se sfiește să declare că Gulagurile sovietice erau mai bune decât lagărele de concentrare naziste.
Vladimir Soloviov, realizator rus: "În lagărele de muncă sovietice, lumea îți știa numele și pentru ce infracțiune ai fost închis. Erai o persoană. În lagărele de concentrare germane nu aveai personalitate. Scopul lagărelor sovietice era de reeducare."
Pe frontul economic, Germania a anunțat că va investi încă 65 de miliarde de euro, într-o nouă încercare de a coborî prețul la energie pentru consumatori și a reduce inflația. Cancelarul Olaf Scholz spune că Berlinul va lua toate măsurile necesare pentru a contracara efectele războiului.
Olaf Scholz, cancelarul german: "Rusia lui Putin a încălcat contractele și nu și-a mai îndeplinit obligațiile de multă vreme. Nici măcar în timpul Războiului Rece nu s-a întâmplat așa ceva. Rusia nu mai este un furnizor serios de energie. Asta e noua realitate."
Și liderii UE au reacționat. Rusia folosește gazul ca armă împotriva consumatorilor, dar asta nu va clinti hotărârea și cursul acțiunilor Uniunii a transmis președintele Consiliului european, Charles Michel.