Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce poate face „Sea Baby”, drona navală dezvoltată de ucraineni. Imagini din timpul atacului asupra podului Kerci. VIDEO

Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au furnizat CNN imagini exclusive care arată momentul în care, în luna iulie, au folosit o dronă maritimă experimentală, botezată „Sea Baby", pentru a ataca podul Kerci din Crimeea.

Este pentru prima dată când SBU revendică în mod deschis responsabilitatea pentru operaţiunea de la podul Kerci, notează CNN, citat de news.ro. Atacul din 17 iulie a provocat pagube căii rutiere a podului şi, potrivit oficialilor ruşi, a ucis doi civili. A fost al doilea atac asupra acestui punct de trecere vital din Rusia continentală în Crimeea.

Podul a fost inaugurat cu mult fast de preşedintele rus Vladimir Putin în 2018 şi este simbolul dorinţei sale de a prelua Ucraina şi de a o lega de Rusia pentru totdeauna. Este, de asemenea, o legătură de aprovizionare vitală pentru agresiunea militară a Rusiei în Ucraina.

„Sea baby”, invenţia unică a SBU

Şeful SBU, Vasil Maliuk, a declarat pentru CNN că drona folosită în atac, numită „Sea Baby", a fost rezultatul a luni de dezvoltare, care au început imediat după invazie. „Dronele de la suprafaţa mării sunt o invenţie unică a Serviciului de Securitate al Ucrainei", a spus el. „Niciuna dintre companiile private nu este implicată. Cu ajutorul acestor drone am efectuat recent o lovitură reuşită asupra podului din Crimeea, a marii nave de asalt Olengorski Gorniak şi a petrolierului SIG", a spus Vasil Maliuk, revendicând responsabilitatea asupra acestor trei atacuri răsunătoare care au avut loc în ultima lună.

Citește și
pod kerch crimeea
Primele imagini cu atacul din iulie asupra Podului Crimeei. Cum a acționat „invenția” Kievului plină cu o tonă de explozibil

Petrolierul SIG, lovit în Marea Neagră, transporta combustibil pentru armata rusă, spun oficialii ucraineni. În ceea ce priveşte lovitura asupra navei de asalt ruseşti, acest atac a demonstrat o rază de acţiune mai mare pentru armata ucraineană, lovind o navă cu un posibil număr de 100 de persoane la bord în portul naval rusesc Novorossiisk, de pe coasta de est a Mării Negre.

SBU a furnizat CNN o înregistrare video a atacului din iulie asupra podului Kerci, care arată imaginile de pe ecranul de pilotare cu puţin timp înainte ca Sea Baby, cu 850 de kilograme de explozibil, să producă avarii la unul dintre pilonii de susţinere din beton ai podului. Surse din cadrul serviciului ucrainean au furnizat, de asemenea, pentru CNN, două înregistrări video CCTV, care au arătat momentul impactului unei drone asupra secţiunii rutiere a podului, iar apoi o altă explozie a unei drone a lovit secţiunea feroviară, aproximativ cinci minute mai târziu, din direcţie opusă.

Putin, avertizat că vor fi noi operaţiuni „interesante”

Ucraina a ezitat să revendice în mod deschis atacurile, confirmându-şi implicarea prin declaraţii anonime şi referiri vagi la "obiecte plutitoare neidentificate". Revendicarea directă a lui Maliuk marchează o încercare directă de a alerta Moscova cu privire la ameninţarea pe care o reprezintă aceste noi drone, notează CNN.

„Lucrăm la o serie de noi operaţiuni interesante, inclusiv în apele Mării Negre. Vă promit, va fi interesant, mai ales pentru inamicii noştri", a declarat Maliuk.

Maliuk a revendicat, de asemenea, responsabilitatea pentru primul atac ucrainean asupra podului, din 8 octombrie 2022, dar a refuzat să ofere detalii. Circumstanţele atacului, despre care imaginile camerelor de supraveghere par să arate că a fost cauzat de o explozie venind de la un camion aflat în mişcare pe pod, rămân neclare.

„Nu ne puteam gândi la somn sau mâncare”

Maliuk a spus că atacul cu drone din iulie a fost produsul a luni de pregătire. El a spus că a fost vorba de o operaţiune comună cu marina ucraineană, pe care a condus-o împreună cu amiralul de marină Oleksi Neijpapa. „În etapa finală a pregătirii nici măcar nu ne puteam gândi la somn sau la mâncare", a declarat Maliuk pentru CNN. „Eram complet concentraţi pe operaţiune. Ultimele zile au fost destul de agitate. Când a avut loc explozia, am fost foarte fericiţi şi am început să ne felicităm unii pe alţii. A fost un moment foarte emoţionant pentru noi toţi şi pentru victoria noastră, care va veni cu siguranţă în curând", a povestit şeful SBU.

Maliuk a declarat că partenerii occidentali ai Ucrainei şi-au arătat interesul faţă de operaţiunile lor şi dorinţa de a învăţa din experienţa lor. „Ei nu participă la operaţiunile noastre şi nici nu ne furnizează echipamente sau altceva. Aceste drone sunt produse la o unitate de producţie subterană de pe teritoriul Ucrainei. Ţintele pe care le-am menţionat sunt ţinte legitime în conformitate cu legile ucrainene şi internaţionale", a punctat Vasil Maliuk.

Atacul asupra navei Gorniak şi asupra petrolierului SIG a arătat ameninţarea extinsă la adresa operaţiunilor navale ale Rusiei în partea de est a Mării Negre, o zonă pe care Moscova a considerat-o până acum ca fiind în afara razei de acţiune a armatei ucrainene, menţionează CNN.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult