Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce opțiuni de ripostă are Israelul pe teritoriul Iranului. Țintele luate în calcul sunt extrem de valoroase

Your browser doesn't support HTML5 video.

Israelul a bombardat și în noaptea de duminică spre luni depozitele de muniție ale Hezbollah. Loviturile au generat explozii puternice, care au zdruncinat Beirutul.

Totodată, mai mulți civili au fost răniți într-un atac cu rachete care a vizat orașul Haifa. Israelul comemorează, luni, un an de la masacrul comis de Hamas.

Armata și serviciile de securitate de la Ierusalim au fost puse în alertă maximă. Se așteaptă la atacuri cu rachete lansate din Fâșia Gaza și Liban.

Pentru a doua noapte la rând, aviația israeliană a lovit ținte din sudul Beirutului - bastionul grupării Hezbollah. Au fost vizate, din nou, depozite de armament și muniție. Loviturile au generat explozii puternice.

Armata israeliană spune că Hezbollah și-a stabilit centrele de comandă și depozitele de muniție în subsolurile clădirilor civile, punând în pericol populația din zonă.

Citește și
fâșia gaza
Dezastru în Fâșia Gaza. Crimele de război de care sunt acuzate Israelul şi Hamas după un an de conflict

La rândul său, gruparea sprijinită de Iran a lansat numeroase rachete către nordul Israelului. Hezbollah susține că a vizat o bază aeriană de la periferia orașului Haifa. Însă, rachetele au lovit într-un cartier din oraș. Un adolescent și un adult au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Pe de altă parte, regimul de la Ierusalim acuză Hezbollah că plănuia să repete atacul comis, pe 7 octombrie 2023, de Hamas.

În sudul Libanului, soldații au găsit mai multe tuneluri în care integriștii aveau plasate arme și muniții. Unul dintre ele, lung de 250 de metri, era echipat cu dușuri, scaune, o bucștarie și rezerve de hrană.

Structura avea una dintre ieșiri la doar câțiva metri de frontiera israeliană. Militarii au turnat beton la ambele cai de acces, pentru a scoate tunelul din uz.

Ce ar putea ataca Iranul în Iran

În acest timp, responsabilii militari de la Ierusalim analizează diversele scenarii de ripostă împotriva Iranului.

Tzipi Hotovely, ambasadoarea israeliană la Londra: „Luăm în calcul toate opțiunile. Premierul Netanyahu a transmis foarte clar că nu vom tolera această amenințare (reprezentată de Iran)”.

Una dintre variantele luate în calcul presupune bombardarea centrelor de comandă, a rampelor de lansare a rachetelor și eliminarea unor responsabili de rang înalt ai programului nuclear iranian.

O altă opțiune de ripostă ar viza instalațiile petroliere, de exemplu rafinăria Bandar Abbas sau terminalul pentru exporturile de petrol de pe insula Kharg. S-ar da astfel o lovitura dură economiei Iranului, deja grav afectată.

Cât despre instalațiile nucleare, pe radarul israelienilor ar putea fi uzinele de îmbogățire a uraniului de la Fordow și Natanz, ambele situate în subteran, dar și fabrica de centrifuge de la Isfahan ori reactorul din Khondab.

John Bolton, fost ambasador al SUA la ONU: „Israelul ar trebui să anihileze programul nuclear al Iranului, cu asistența Statelor Unite. Iranul este o amenințare existențială pentru Israel. Sunt de-ajuns 6-10 arme nucleare și Israelul dispare de pe hartă. Nimeni nu știe cu exactitate când următoarea rachetă balistică lansată de Iran spre Israel va avea focos nuclear”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult