Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce făcea Aleksei Navalnîi în Siberia chiar înainte să fie otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok

Your browser doesn't support HTML5 video.

"Alexei Navalnîi a fost victima unei tentative de asasinat", a declarat răspicat cancelarul Angela Merkel, iar lumea aşteaptă acum răspunsuri de la Rusia.

Potrivit guvernului german, există "dovezi fără dubiu" că cel mai cunoscut oponent şi critic la adresa Kremlinului a fost otrăvit cu agentul neurotoxic din categoria novichiok.

Între timp, spitalul Charite din Berlin a anunţat că starea de sănătate a lui Navalnîi "este în continuare gravă. Iar consecințele pe termen lung din cauza otrăvirii severe nu pot fi excluse".

Alexei Navalnîi a filmat un reportaj-anchetă la Novosibirsk, în Siberia, chiar înainte să fie otrăvit, luna trecută. Este intitulat "Cine a capturat capitala Siberiei şi cum s-o eliberăm". Cu siguranţă a deranjat mulţi oameni influenţi din regiune.

Aleksei Navalnîi: „Ei (Partidul Kremlinului, Rusia Unită) au câştigat mereu, de 20 de ani. Chiar dacă au mai pierdut în alegeri, s-au folosit de fraudă, aşa că oricum au fost câştigători.”

Citește și
aleksei navalnîi
Guvernul german: Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, substanță folosită și în cazul Skripal

Navalnîi intenţiona să facă investigaţii în mai multe oraşe din Siberia, şi începuse cu Novosibirsk, al treilea oraş ca mărime în Rusia, pentru a deconspira afacerile dubioase în domeniul imobiliar, în spatele cărora stau oamenii lui Vladimir Putin, totodată, deputaţi în Parlamentul regional.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Alexei Navalnîi este victima unei tentative de asasinat. Trebuia să fie redus la tăcere. Condamn aceasta în cea mai dură manieră posibilă, în numele întregului guvern german.”

Cel mai cunoscut şi vehement critic la adresa Kremlinului a fost otrăvit cu acelaşi tip de agent neurotoxic folosit încă din era sovietică, pe care autorităţile britanice l-au identificat şi în atacul din 2018 asupra fostului spion Serghei Skripal.

Kremlinul respinge acuzaţiile de otrăvire a lui Navalnîi şi consideră că nu există motive pentru sancţiuni  

Kremlinul a respins joi acuzaţiile conform cărora Rusia este răspunzătoare de otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a susţinut că nu există niciun motiv de sancţiuni împotriva Moscovei în acest caz.

„Nu există niciun motiv să se acuze statul rus. Ne-ar plăcea ca partenerii noştri din Germania şi din alte ţări europene să nu judece pripit”, a declarat Peskov.

„Nicio substanţă toxică” nu a fost detectată de medicii ruşi în timpul spitalizării iniţiale a lui Navalnîi, în Siberia, la sfârşitul lui august, a insistat Peskov.

„Până acum, noi nu am primit nicio informaţie” din partea Germaniei cu privire la analizele care au permis să se conchidă că opozantul a fost otrăvit, a adăugat el.

Preşedinţia rusă a făcut comunicarea respectivă după ce cancelarul german, Angela Merkel, declarase miercuri că Navalnîi a fost intoxicat cu Noviciok, un agent neurotoxic de tip sovietic, şi că a fost vorba de o tentativă de asasinat. Ea a anunţat că Germania se va consulta cu aliaţii din NATO în privinţa reacţiei la incident.

Peskov a respins orice sugestii privind implicarea Rusiei în atac şi a avertizat toate ţările să nu se grăbească să tragă concluzii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult