Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce conţine ”planul victoriei” pe care Zelenski îl va prezenta joi SUA. „Obiectivul principal este consolidarea Ucrainei”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se află de duminică în Statele Unite şi urmează să fie primit joi de către preşedintele american în exerciţiu, Joe Biden, pentru a-i prezenta ”planul victoriei”.

Preşedintele ucrainean se va întâlni, de asemenea, cu cei doi candidaţi la fotoliul de la Casa Albă în alegerile prezidenţiale de la 5 noiembrie, Kamala Harris şi Donald Trump.

El urmează să susţină - miercuri - un discurs la Adunarea Generală a ONU, în acest turneu american al cărui unic scop este să apere cauza ţării sale împotriva invadatorului rus.

”Obiectivul principal este consolidarea Ucrainei şi apărarea poporului nostru”, a declarat Zelenski într-o serie de mesaje postate pe X.

”Această toamnă va determina viitorul acestui război. Împreună cu partenerii noştri, ne putem cosnolida poziţiile în vederea victoriei noastre - o victorie comună în vederea unei păci cu adevărat drepte”, scrie liderul de la Kiev pe X.

Citește și
volodimir zelenski
Zelenski prezintă în SUA „planul de victorie” al Ucrainei. Strategia pusă la cale de liderul de la Kiev peste Ocean
”Consolidarea rapidă a Ucrainei”

Zelenski spune că a conturat acest ”plan al victoriei” în vederea unei ”consolidări rapide a Ucrainei”, în ”lunile octomrbie, noiembrie şi decembrie”, prin ”argumente precise şi măsuri concrete” care ”să permită un sfârşit diplomatic al războiului”, detaliază el într-un interviu acordat revistei americane The New Yorker.

El consideră că este imperativ necesar ca Vladimir Putin să fie obligat ”să negocieze în mod drept şi echitabil” şi să se restabilească astfel echilibrul de forţe.

”Planul victoriei este un plan care consolidează rapid Ucraina. O Ucraină puternică îl va forţa pe Putin să se aşeze la masa negocierilor”, rezumă Zelenski în The New Yorker.

Presiuni asupra Moscovei

În cursul unei vizite la o fabrică de armament în Pennsylvania, duminică, preşedintele ucrainean a evocat atât noi donaţii de armament către armata sa, cât şi eforturi diplomatice pentru ca Moscova să dea socoteală cu privire la invazia Ucrainei, care durează din februarie 2022.

”Diferenţa, de această dată, este că Putin îşi va da seama de profunzimea acestui plan şi de angajamentul partenerilor nosştri de a ne consolida şi îşi va da seama de un lucru important: dacă nu este pregătit să pună capăt acestui război în mod drept şi echitabil şi vrea, din contră, să încerce să continue să ne distrugă, atunci Ucraina consolidată nu i-o va permite”, rezumă Zelenski în interviul acordat revistei.

Utilizarea deplină a rachetelor cu rază lungă de acţiune

Zelenski le cere aliaţilor săi occidentali, inclusiv Statelor Unite şi Regatului Unit, să folosească deplin rachetele cu rază lungă de acţiune pe care le-a primit pentru a lovi ţinte în Rusia din care pornesc atacuri în Ucraina.

Până în prezent, Statele Unite i-au refuzat această cerere, de teama unei escaladări nucleare, după ce Vladimir Putin a ameninţat împotriva recugerii de armament american şi european în atacuri pe teritoriul rus.

Preşedintele rus avertiza recent ţările din Occident că va considera folosirea acestor rachete cu rază lungă de acţiune drept o ”participare directă” a acestora la război.

Aderare accelerată la NATO

Zelenski păstrează detaliile ”planului (său al) victoriei” pentru Biden, însă potrivit The New Yorker acesta conţine o cerere de aderare - accelerată - la NATO.

Acest lucru ar implica un ajutor militar total din partea celorlalte state membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord şi ar ridica dificultăţi suplimentare în planurile de invazie ale lui Putin.

Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană (UE) - care a fost cerută la începutul războiului - este în continuare în curs de negociere.

”Azi suntem deplin încrezători. Ucraina va deveni definitiv un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, scria în iunie pe X, la Bruxelles, preşedintele ucrainean.

O susţinere a ofensivei din Kursk

Alt punct - cunoscut - important pe care l-ar conţine ”planul victoriei” lui Zelenski priveşte regiunea Kursk, în care Ucraina a lansat un atac de amploare în august, care vizează, în afara cucerireiiunor teritorii în Rusia, să-i permită Kievului să aibă un mjloc de presiune asupra Moscovei şi de a-şi etala puterea ofensivă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult