Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce au pățit cele două femei care au răspândit zvonul că Brigitte Macron este transsexuală. Reacția Primei Doamne a Franței

Două femei care au răspândit zvonul potrivit căruia Brigitte Macron este o femeie transsexuală, o dezinformare care a devenit virală până în Statele Unite, au fost condamnate joi de un tribunal corecţional din Paris pentru defăimare.

Cele două femei au fost condamnate la plata unei amenzi în valoare de 500 de euro - cu suspendare -, la plata unor despăgubiri lui Brigitte Macron în sumă de 8.000 de euro şi la plata unor despăgubiri fratului acesteia, Jean-Michel Trogneux, în sumă de 5.000 de euro, ambii părţi civile în proces, care a avut loc în iunie.

”Aceasta nu este o victorie, este o aplicare normală a legii”, a declarat pentru AFP Jean Ennochi, avocatul lui Brigitte Macron - care a absentat atât de la deliberări, cât şi de la proces.

La audierea din iunie, el a insistat asupra prejudiciului ”enorm” cauzat de această dezinformare, care s-a ”aprins peste tot” în lume.

”Având în vedere toate aceste preluări”, de-acum ”dăm sistematic” în judecată. ”Urmăriri sunt în curs în Franţa şi în străinătate”, a anunţat el.

Citește și
regina maxima
Apariție spectaculoasă a Reginei Maxima la un muzeu din Paris. Suverana Țărilor de Jos s-a întâlnit cu Brigitte Macron

În centrul dosarului se află o terorie care reapare cu regularitate pe reţele de socializare după alegerea lui Emmanuel Macron în 2017, potrivit căreia Brigitte Macron, născută Trogneux, nu ar fi existat niciodată şi că fratele său, Jean-Michel, ar fi luat această identitate după ce şi-a schimbat sexul.

Cele două femei au contribuit larg la răspândirea acesteia în 2021, prin intermediul unui lung ”interviu” - de peste patru ore - în care prima, ”mediumul” Amandine Roy, o întreba pe canalul său de YouTube pe a doua, Natacha Rey, o ”jurnalistă independentă autodidactă” despre descoprirea acestei ”înşelătorii”, a acestei ”minciuni de stat”.

Natacha Rey, bolnavă, nu s-a prezentat la audiere şi i s-a respins o cerere de amânare a procesului.

Ea nu a fost prezentă la deliberări, la care au venit aproape 100 de persoane, dintre care o mare parte a rămas în afara sălii, din lipsă de locuri.

Informația falsă a devenit virală în toată lumea

În interviul de patru ore difuzat pe YouTube, cele două femei au difuzat fotografii cu Brigitte Macron şi familia sa, au evocat intervenţii chirurgicale la care aceasta ar fi fost supusă, au pretins că ea nu ar fi mama celor trei copii ai săi şi au dat informaţii personale despre fratele acesteia.

Brigitte Macron a depus plângere cu privire la defăimare publică şi s-a constituit parte civilă la 31 ianuarie 2022, ceea ce a condus la o trimitere în judecată a celor două femei aproape automat în baza Legii presei.

Informaţia falsă a avut un impact mai important după difuzarea video pe YouTube şi a fost preluată în lume, recent în Statele Unite, unde a devenit virală în rândul extremei drepte, în plină campanie prezidenţială.

Mai multe politiciene din lume au suferit de pe urma unor dezinformări cu caracter transfob - inclusiv fosta Primă Doamnă americană Michelle Obama, actuala vicepreşedintă americană Kamala Harris sau fostul premier neozeelandez Jacinda Ardern.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult