Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce au găsit ucrainenii într-o rachetă folosită de forțele ruse în război. „Este prima dovadă”

Forțele ruse au lovit Ucraina cu rachete nord-coreene produse în acest an, potrivit unui nou raport publicat de Conflict Armament Research, un grup care urmărește utilizarea armelor furnizate în conflictele armate.

Fotografiile cu componente ale acestor rachete, pe care apare ca an de producție 2024, dovedesc faptul că afacerea cu arme dintre Moscova și Phenian continuă să alimenteze războiul de la granița României.

Conform Conflict Armament Research, o „echipă de investigație ucraineană a documentat rămășițele a patru rachete nord-coreene diferite în urma unei serii de atacuri” raportate la 30 iulie, 5 august, 6 august și 18 august, scrie Business Insider, potrivit Yahoo News.

Una dintre rachete prezenta un marcaj care indica faptul că a fost produsă în 2024. „Aceasta este prima dovadă publică că rachetele produse în acest an în Coreea de Nord sunt utilizate în Ucraina”, a anunțat CAR.

CAR a precizat că două dispozitive de acționare a paletelor de reacție au fost descoperite printre rămășițele unei rachete utilizate într-un atac rusesc la 18 august. Marcajul arăta „113”, care se traduce prin 2024 în calendarul Juche al Coreei de Nord.

Citește și
volodimir zelenski
Țara de care depinde victoria Ucrainei asupra Rusiei. Mesajul categoric transmis de Zelenski

Potrivit CAR, piesele rachetei au fost recuperate la nord de Kiev.

Folosirea unei rachete cu componente fabricate în 2024 indică un ciclu rapid de producție-utilizare, ceea ce înseamnă că nrd-coreenii se mișcă rapid pentru a furniza Rusiei armele de care are nevoie pentru atacurile sale masive asupra Ucrainei.

După cum a remarcat CAR, „descoperirea unei mărci de producție din 2024 pe una dintre rachete relevă o perioadă scurtă între producția acestor rachete balistice și utilizarea lor în Ucraina”.

Marcajul dovedește, de asemenea, că Phenianul a fentat sancțiunile severe internaționale și a reușit să obțină materialele necesare pentru a fabrica rachete.

Ancheta CAR este cel mai recent indiciu că Rusia folosește arme nord-coreene în Ucraina. Toamna trecută, Vladimir Putin și liderul nord-coreean, Kim Jong-un, s-au întâlnit pentru a discuta despre o posibilă colaboare în domeniul armamentului între cele două state. Ei au consolidat și mai mult acest parteneriat în luna mai a anului trecut printr-un pact de apărare reciprocă.

Coreea de Sud, la fel ca SUA, a vorbit despre faptul că există transporturi importante de arme din Coreea de Nord către Rusia încă de la începutul războiului din Ucraina.

În schimbul rachetelor balistice și a milioanelor de proiectile de artilerie pe care le-a furnizat Rusiei, Coreea de Nord a primit alimente, combustibil și, posibil, tehnologii militare avansate de care are nevoie pentru a fabrica submarine cu propulsie nucleară, rachete și așa mai departe.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult