Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce au găsit soldații israelieni asupra liderului Hamas, după ce l-au ucis. Mișcarea pregătită de Sinwar înainte de moarte

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un membru senior al Hamas a recunoscut că liderul suprem al organizației integriste „a fost ucis în luptă". Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că eliminarea principalului dușman al Israelului din Gaza „nu înseamnă sfârșitul războiului”.

Dar președintele american Joe Biden afirmă că uciderea liderului Hamas reprezintă o șansă de a căuta calea spre pace.

Aceste imagini, filmate din dronă - afirmă armata israeliană - îl surprind pe Yahya Sinwar în ultimele sale clipe de viață. Era rănit la mână, potrivit militarilor israelieni, și stătea nemișcat pe un scaun, într-o clădire ruinată. Avea fața acoperită, probabil ca să-și ascundă identitatea. Iar la un moment dat a ridicat un băț și l-a aruncat spre dronă.

În cursul unei patrule de rutină, la Rafah, în sudul extrem al enclavei palestiniene, soldații s-au angajat în într-o luptă cu câțiva teroriști. Iar un tanc a tras asupra clădirii unde aceștia s-au refugiat.

Contraamiral Daniel Hagari, purtător de cuvânt militar israelian: „Miercuri, forțele noastre au identificat trei teroriști care fugeau dintr-o casă în alta, încercând să scape. Forțele academiei de infanterie aflate în zonă au intrat în luptă și i-au atacat pe teroriști, care s-au separat după ce s-a tras asupra lor. Yahya Sinwar a reușit să scape singur, refugindu-se într-una dintre clădiri”.

Citește și
dmitri peskov, vladimir putin
Scenariul teribil lansat de Rusia după asasinarea liderului Hamas. Cine are de suferit în ochii Kremlinului

Inițial nu părea nimic deosebit cu această luptă, dar soldații au revenit a doua zi dimineață, când zona a fost securizată. Atunci au descoperit că victima semăna izbitor cu liderul Hamas, vânat de un an de zile.

Contraamiral Daniel Hagari, purtător de cuvânt militar israelian: „L-am găsit cu o vestă, un pistol și 40.000 de shekeli. Era pe fugă, încercând să scape, dar forțele noastre l-au eliminat”.

Sinwar a fost identificat prin analiza dentară și a amprentelor, afirmă poliția. Dar si prin teste ADN. Israelienii aveau mostrele sale genetice de când a fost deținut, pentru că Yahya Sinwar și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în închisori din Israel - până în 2011, când a fost eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri.

Yahya Sinwar era primul pe lista celor mai căutați dușmani ai Israelului. Serviciile de securitate cred că el a fost in spatele raidurilor sângeroase din 7 octombrie 2023. Atunci, teroriștii Hamas au ucis mai mult de 1.200 de oameni și au luat 251 de ostatici.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Yahya Sinwar este mort. Deși acesta nu este sfârșitul războiului din Gaza, este începutul sfârșitului. Hamas deține încă 101 ostatici în Gaza. Iar Israelul este hotărât să facă tot ce îi stă în putere pentru a-i aduce pe toți acasă”.

Joe Biden, președintele SUA: „Este o zi bună pentru lume. L-am sunat pe Bibi Netanyahu pentru a-l felicita pentru capturarea lui Sinwar. Avea mânile pătate cu mult sânge - sânge american, sânge israelian și al altora. Și i-am spus că acum este momentul să treacă mai departe. Să se îndrepte spre obținerea unui armistițiu în Gaza. Este timpul ca acest război să se încheie și să-i aducem pe toți ostaticii acasă”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult