Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce au descoperit experții AIEA la centrala nucleară Zaporojie: „Este ceva ce nu poate continua să se producă”

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Integritatea fizică a centralei” nucleare ucrainene de la Zaporojie „a fost încălcată de mai multe ori”, a spus joi directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), după ce a inspectat instalaţia.

„Integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori”, a spus Rafael Grossi la revenirea sa, împreună cu o parte a misiunii AIEA, în teritoriul controlat de Kiev.

„Nu avem elemente pentru a evalua acest lucru”, însă „este ceva ce nu poate continua să se producă”, a adăugat el, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Directorul general al AIEA a spus că membrii misiunii vor rămâne câteva zile pentru a analiza situația de la Zaporojie

Grossi a mai spus că mai mulţi membri ai misiunii AIEA vor rămâne până „duminică sau luni” pentru a studia în amănunţime situaţia de la această centrală, cea mai mare din Europa. Situl centralei a fost bombardat în repetate rânduri, provocând temeri legate de o catastrofă nucleară.

„Avem mult de lucru aici pentru a analiza anumite aspecte tehnice”, a spus el.

Citește și
refugiati
Human Rights Watch: Civili ucraineni, transferaţi cu forţa în Rusia

De asemenea, AIEA contează pe „stabilirea unei prezenţe continue” la centrală dincolo de această dată, a spus Grossi, fără alte precizări.

Sosit la centrală mai devreme în cursul zilei, venind din oraşul Zaporojie, după un traseu de circa 120 km, Grossi a afirmat că a văzut „multe lucruri” în cele „patru sau cinci ore” petrecute la faţa locului.

„Am putut să vizităm tot situl. Eu am fost în unităţile (reactoarelor), am văzut sistemul de urgenţă şi alte încăperi, sălile de control”, a mai spus el, lăudând personalul ucrainean care continuă să lucreze la centrală de la ocuparea acesteia în martie de armata rusă.

„Bineînţeles, ei sunt într-o situaţie dificilă, dar au un grad de profesionalism incredibil”, a adăugat Grossi.

El a descris „situaţia destul de dificilă” a echipei sale, care a auzit tiruri intense în timpul călătoriei spre centrală şi traversând linia frontului.

„Au fost momente în care erau evidente tiruri, de mitraliere grele, de artilerie, de mortiere de două sau trei ori, am fost foarte neliniştiţi”, a spus Rafael Grossi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult