Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce au descoperit doi norvegieni plecați în pădure să caute ciuperci

Doi norvegieni care căutau ciuperci într-o pădure au descoperit o cantitate mare de monede vechi norvegiene, declanşând formularea mai multor ipoteze referitoare la provenienţa acestora.

Postul public de televiziune norvegian NRK a relatat joi despre descoperirea făcută de Anne-Lene Solberg şi Hilde Solberg Strommen într-o pădure din Buskerud, la nord-vest de Oslo, relatează Agerpres.

La prima privire, grămada semăna cu un morman de pietre, însă la o analiză mai atentă s-a dovedit a fi alcătuită din vechi monede norvegiene. Unele dintre acestea datează din 1953, au precizat descoperitorii pentru NRK.

Cei doi au contactat Monetăria Norvegiană, care a deschis o investigaţie.

"Descoperirea unei grămezi de monede în pădure are legătură, cel mai probabil, cu ceva dubios", a spus Ole Bjorn Fausa de la Monetăria Norvegiei

Potrivit acestuia, monedele ar putea proveni de la spargerea unei bănci, sau ar putea avea o legătură cu monetăria, instituţia care se ocupă cu emiterea monedelor şi medaliilor.

La momentul emiterii monedelor, circa 60-70 de ani în urmă, Monetăria Norvegiei era în subordinea Ministerului de Finanţe.

Potrivit lui Fausa, nu este un scenariu plauzibil ca monedele să fi avut defecte şi să fi fost pur şi simplu aruncate, întrucât arama din care sunt confecţionate este valoroasă. "Trebuie să spunem că este un mister!"

Din informaţiile de până acum, se pare că monedele au denominaţii mici - 1, 2 şi 5 ore (subdiviziune a coroanei norvegiene) -, sunt confecţionate din aliaj de cupru şi au fost emise după cel de-al Doilea Război Mondial. Monedele sunt imprimate cu monograma regelui Haakon al VII-lea (1872-1957), ceea ce înseamnă cu nu puteau fi mai recente de anul 1957, potrivit NRK.

Expunerea la factorii de mediu a deteriorat monedele, dar arama din care sunt confecţionate ar putea avea ceva valoare, a precizat Fausa.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult