Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce a pățit un oligarh rus la o zi după ce a criticat războiul lui Putin

Oleg Y. Tinkov avea o avere de 9 miliarde de dolari în luna noiembrie, fiind cunoscut ca unul dintre puținii magnați ai Rusiei.

Luna trecută, Tinkov, fondatorul uneia dintre cele mai mari bănci din Rusia, a criticat războiul din Ucraina într-o postare pe Instagram. În următoarea zi, spune el, administrația președintelui Vladimir Putin a contactat directorii băncii și i-a amenințat că va naționaliza banca dacă nu va întrerupe relațiile cu el.

Săptămâna trecută, acesta a vândut 35% din acțiuni unui miliardar rus din industria mineritului.

„Nu am putut discuta prețul. Era ca un ostatic - iei ce ți se oferă. Nu am putut negocia”, a spus Tinkov.

Miliardarul a vorbit duminică pentru The New York Times, dintr-o locație pe care nu a dezvăluit-o, într-un prim interviu de la începutul invaziei. Acesta a spus că și-a angajat bodyguarzi după ce prieteni de-ai săi care au legături cu serviciile de securitate ale Rusiei i-au spus că ar trebui să se teamă pentru viața lui și a glumit spunând că dacă a supraviețuit leucemiei, poate că va fi ucis de Kremlin.

Citește și
putin
Speculațiile despre sănătatea lui Putin se intensifică. Surse de la Kremlin spun că va fi operat de cancer

Căderea lui arată consecințele cu care se confruntă elita rusă, cei care îndrăznesc să treacă peste președinte. Tinkov spune că sunt cu toții îngrijorați de impactul războiului asupra stilului lor de viață.

Tinkov a declarat că multe dintre cunoștințele sale care se ocupă cu afaceri și oameni importanți din guvern i-au spus că sunt de acord cu el, „dar le este frică”.

„Am realizat că Rusia, ca țară, nu mai există”, a spus el. De asemenea, a mai spus că este de părere că Putin va mai fi la putere mult timp: „Credeam că regimul lui Putin a fost rău. Dar desigur, nu mă gândeam că se va ajunge la o astfel de catastrofă”.

Tinkoff, banca pe care Tinkov o conduce, a negat totul și a spus că nu a existat „nicio amenințare pentru conducere”.

Banca, care a anunțat joi că Tinkov și-a vândut întregul pachet de acțiuni unei firme conduse de Vladimir Potanin - un magndat apropiat lui Putin - pare să se distanțeze de fondator.

„Oleg nu mai este în Moscova de mulți ani, nu a participat la viața companiei și nu a fost implicat în nicio problema”, a transmis banca.

Tinkov a avut probleme și în Occident. El a fost de acord să plătească 507 milioane de dolari anul trecut pentru a soluționa un caz de fraudă fiscală în SUA. În martie, Marea Britanie l-a inclus pe o listă împotriva oligarhilor din Rusia.

Spre deosebire de magnații ruși care s-au rupt de Putin, Tinkov a găsit o modalitate de a coexista cu Kremlinul și de a câștiga miliarde - cel puțin până pe 19 aprilie.

La acea dată, Tinkov a publicat pe Instagram o postare anti-război, în care a calificat invazia „nebună” și a luat în derâdere armata Rusiei: „De am avea o armată bună”, se întreba el retoric „dacă totul în țară este disfuncțional și înfundat în nepotism și supunere?”.

Rușii pro-război au postat fotografii cu cardurile de debit Tinkoff mărunțite pe rețelele sociale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult