Cum arată după 2 săptămâni de arest românca reținută în Rusia sub acuzația de spionaj. FOTO
Galerie foto
Astfel, Carina Ţurcan rămâne încarcerată la închisoarea Lefortovo, termenul stabilit de tribunal fiind 13 august, informează agenţia de presă RIA Novosti şi cotidianul Moskovski komsomoleţ. Şedinţa de joi a avut loc cu uşile închise, dosarul ei fiind analizat în condiţii de strictă confidenţialitate.
Iniţial, se anunţase că recursul său împotriva încarcerării la Lefortovo va fi examinat în regim de videoconferinţă chiar din închisoare, dar ulterior s-a decis ca Ţurcan să fie adusă totuşi la tribunal.
Carina Ţurcan a fost însoţită nu de un convoi al poliţiei din penitenciar, ci de bărbaţi în civil cu cagule pe cap.
Avocatul ei a subliniat că Ţurcan nu-şi recunoaşte vina şi că "nu înţelege ce anume a făcut" pentru a fi acuzată de spionaj. "Ea consideră dosarul penal deschis împotriva ei drept o tentativă de a fi înlăturată din funcţie din cauza principialităţii şi incoruptibilităţii sale", a afirmat avocatul Dmitri Ţuprik.
Ulterior, în cursul zilei de joi, mass-media ruse au informat că Inter RAO a demis-o pe Carina Ţurcan din consiliul de administraţie al companiei.
Săptămâna trecută, tribunalul Lefortovo din Moscova a dispus arestarea Carinei Ţurcan, detaliile cazului nefiind dezvăluite, notează RIA Novosti. Ţurcan, care deţine în acest moment cetăţenia rusă şi română, a fost reţinută la 14 iunie, despre arestarea sa aflându-se abia la 19 iunie.
Potrivit mass-media ruse, care citează invariabil surse anonime şi scurgeri de informaţii, Carinei Ţurcan i se reproşează că ar fi spionat în favoarea României, întrucât ar fi discutat cu "oameni de afaceri români" presupuşi a avea legături cu serviciile secrete române. În condiţiile în care România este membră a NATO, concluzia "logică" a FSB a fost că informaţii furnizate de ea ar fi ajuns în posesia CIA.
Nu se ştie exact ce fel de informaţii ar fi furnizat Carina Ţurcan părţii române. Presa rusă, citând surse din FSB, a scris că ar fi vorba despre date privind o centrală nucleară pe care Rusia intenţionează să o construiască în Turcia, ori informaţii despre furnizări de electricitate în Crimeea şi Donbas.
Având în vedere că societatea Inter RAO este o companie publică, toate aceste date nu sunt secrete, ci publice. Carinei Ţurcan i se putea reproşa cel mult încălcarea secretului comercial, susţin unii experţi ruşi, conform Novaia Gazeta.
În cadrul companiei, ea se ocupa de exporturile şi importurile de energie electrică furnizată de centrala de la Cuciurgan (Transnistria), iar până în 2012 a condus divizia Republica Moldova-Ucraina-România din cadrul acestei societăţi energetice.
În acest context, editorialista Novaia Gazeta, Iulia Latânina, afirmă că discuţiile cu eventuali oameni de afaceri români făceau parte din obligaţiile sale de serviciu.
Carina Ţurcan a fost arestată conform articolul 276 din Codul Penal al Federaţiei Ruse, care se referă la spionaj. Ea riscă 20 de ani de închisoare.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!