Cazul spionului rus otrăvit. Primul polițist britanic care a ajuns la locul atacului, în stare gravă
Galerie foto
Agentul, al cărui nume rămâne necunoscut, a fost expus la aceeași substanță din cauza căreia Skripal și fiica sa Yulia sunt în stare critică. Polița britanică a anunțat, miercuri seara, că substanța ar fi fost un agent neurotoxic, potrivit The Independent și Metro.co.uk.
„Două persoane rămân în stare critică, la spital. Din nefericire, și ofițerul care a ajuns primul la locul incidentului este în stare gravă. Poliția din Wiltshire oferă toată susținerea familiei sale”, a anunțat reprezentantul departamentului antitero din cadrul Poliției Metropolitane, Mark Rowley.
Reprezentantul poliției britanice a mai precizat că simptomele celor trei indică faptul că au fost expuși la o substanță neurotoxică, însă nu dat detalii exacte despre aceasta.
Rowley a mai anunțat că Poliția colaborează cu specialiștii și oamenii de știință, înclusiv cu Ministerul Sănătății, și a dat asigurări că nu există riscuri pentru cetățeni.
„Este, în mod clar, un incident îngrozitor și știu că localnicii sunt îngrijorați, dar pentru moment nu vedem dovezi că ar exista riscuri. Credem că cele două persoane au fost ținta specifică a atacului. Rolul nostru este acum să stabilim cine se află în spatele acțiunii și de ce au recurs la acest atac. Astfel, avem sute de detectivi, specialiști, analiști și agenți secreți care se ocupă de acest caz”, a mai spus Mark Rowley.
Autoritățile britanice analizează imaginile de pe camerele de supraveghere și încearcă să pună la punct o cronologie a evenimentelor. Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, și fiica sa de 33 de ani Yulia au fost găsiți inconștienți pe o băncuță din centrul comercial Maltings. Ei mâncaseră la un restaurant, după care au băut ceva la un pub.
Suspiciunile se îndreaptă spre Guvernul Rusiei, care în 2006 l-a condamnat pe Skripal la închisoare pentru „înaltă trădare”, după ce ar fi spionat în favoarea Marii Britanii, în perioada în care era colonel în cadrul serviciilor secrete rusești. În 2010, el a obținut azil în Marea Britanie.
Șeful diplomației britanice Boris Johnson a declarat că dacă se va dovedi că Rusia a fost implicată în acest atac, „Guvernul va lua orice măsură este necesară pentru protejarea vieților cetățenilor, valorilor și libertăților” și a avertizat că ar putea duce la înăsprirea sancțiunilor internaționale. Pe de altă parte, Ministerul rus de Externe a negat implicarea în atac.
Ce efect au substanțele neurotoxice
Potrivit The Guardian, ingredientele necesare pentru crearea unui agent neurotoxic sunt ușor de obținut, iar de obicei această substanță este absorbită rapid de organism prin piele sau prin inhalare.
O astfel de substanță nu este greu de obținut, însă este nevoie de pregătire specială, cât și de un mediu sigur în care să fie creată, cum ar fi laboratoarele. Principalele substanțe neurotoxice sunt Tabun, Sarin, Soman, GF șI VX, ultima fiind folosită și anul trecut, pentru asasinarea fratelui vitreg al lui Kim Jong-un, Kim Jong-nam. Acestea sunt substanțe lichide al căror efect periculos a fost descoperit în 1930 și a devenit o armă chimică predominantă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Odată ajunsă în organism, substanța are efecte rapide și grave. Astfel, victimele nu mai pot respira, ceea ce le face să tușească. Apoi apare transpirația excesivă, pupilele li se contractă, au spasme musculare.
Pentru aceste substanțe există și un antidot, dar este necesar ca el să fie administrat la scurt timp după expunere. De cele mai multe ori, sistemul nervos și muscular al victimelor, însă, cedează înainte ca toate simptomele să se dezvolte.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: The Guardian, Independent.co.uk
Etichete: serghei skripal , neurotoxina , agent neurotoxic , spion rus
Dată publicare: 07-03-2018 21:06