Cazul spionului rus otrăvit. Primul polițist britanic care a ajuns la locul atacului, în stare gravă

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Sursa: The Guardian
Data publicarii: Miercuri 07 Martie 2018 21:06
Categorie: Internaţional
Politie Marea Britanie

Primul polițist care a ajuns la Serghei Skiripal, fostul agent rus atacat cu o substanță necunoscută într-un mall din orașul britanic Salisbury este în stare gravă la spital.

Agentul, al cărui nume rămâne necunoscut, a fost expus la aceeași substanță din cauza căreia Skripal și fiica sa Yulia sunt în stare critică. Polița britanică a anunțat, miercuri seara, că substanța ar fi fost un agent neurotoxic, potrivit The Independent și Metro.co.uk.

„Două persoane rămân în stare critică, la spital. Din nefericire, și ofițerul care a ajuns primul la locul incidentului este în stare gravă. Poliția din Wiltshire oferă toată susținerea familiei sale”, a anunțat reprezentantul departamentului antitero din cadrul Poliției Metropolitane, Mark Rowley.

Reprezentantul poliției britanice a mai precizat că simptomele celor trei indică faptul că au fost expuși la o substanță neurotoxică, însă nu dat detalii exacte despre aceasta.

Rowley a mai anunțat că Poliția colaborează cu specialiștii și oamenii de știință, înclusiv cu Ministerul Sănătății, și a dat asigurări că nu există riscuri pentru cetățeni.

„Este, în mod clar, un incident îngrozitor și știu că localnicii sunt îngrijorați, dar pentru moment nu vedem dovezi că ar exista riscuri. Credem că cele două persoane au fost ținta specifică a atacului. Rolul nostru este acum să stabilim cine se află în spatele acțiunii și de ce au recurs la acest atac. Astfel, avem sute de detectivi, specialiști, analiști și agenți secreți care se ocupă de acest caz”, a mai spus Mark Rowley.

Autoritățile britanice analizează imaginile de pe camerele de supraveghere și încearcă să pună la punct o cronologie a evenimentelor. Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, și fiica sa de 33 de ani Yulia au fost găsiți inconștienți pe o băncuță din centrul comercial Maltings. Ei mâncaseră la un restaurant, după care au băut ceva la un pub.

spion rus

Suspiciunile se îndreaptă spre Guvernul Rusiei, care în 2006 l-a condamnat pe Skripal la închisoare pentru „înaltă trădare”, după ce ar fi spionat în favoarea Marii Britanii, în perioada în care era colonel în cadrul serviciilor secrete rusești. În 2010, el a obținut azil în Marea Britanie.

Șeful diplomației britanice Boris Johnson a declarat că dacă se va dovedi că Rusia a fost implicată în acest atac, „Guvernul va lua orice măsură este necesară pentru protejarea vieților cetățenilor, valorilor și libertăților” și a avertizat că ar putea duce la înăsprirea sancțiunilor internaționale. Pe de altă parte, Ministerul rus de Externe a negat implicarea în atac.

Ce efect au substanțele neurotoxice

Potrivit The Guardian, ingredientele necesare pentru crearea unui agent neurotoxic sunt ușor de obținut, iar de obicei această substanță este absorbită rapid de organism prin piele sau prin inhalare.

O astfel de substanță nu este greu de obținut, însă este nevoie de pregătire specială, cât și de un mediu sigur în care să fie creată, cum ar fi laboratoarele. Principalele substanțe neurotoxice sunt Tabun, Sarin, Soman, GF șI VX, ultima fiind folosită și anul trecut, pentru asasinarea fratelui vitreg al lui Kim Jong-un, Kim Jong-nam. Acestea sunt substanțe lichide al căror efect periculos a fost descoperit în 1930 și a devenit o armă chimică predominantă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Odată ajunsă în organism, substanța are efecte rapide și grave. Astfel, victimele nu mai pot respira, ceea ce le face să tușească. Apoi apare transpirația excesivă, pupilele li se contractă, au spasme musculare.

Pentru aceste substanțe există și un antidot, dar este necesar ca el să fie administrat la scurt timp după expunere. De cele mai multe ori, sistemul nervos și muscular al victimelor, însă, cedează înainte ca toate simptomele să se dezvolte.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Serghei Skripal, fost spion rus Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
spion rus Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Politie Marea Britanie Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: The Guardian Independent.co.uk

Londra ar fi aflat cu ce substanță au fost otrăviți spionul rus și fiica sa
Londra ar fi aflat cu ce substanță au fost otrăviți spionul rus și fiica sa
A fost dezvăluită identitatea femeii găsite inconștientă alături de fostul spion rus
A fost dezvăluită identitatea femeii găsite inconștientă alături de fostul spion rus
Reacția Rusiei în cazul fostului spion atacat cu o substanță periculoasă
Reacția Rusiei în cazul fostului spion atacat cu o substanță periculoasă
Fost spion rus, în stare critică, după ce a fost atacat cu o substanță necunoscută într-un mall din M.Britanie
Fost spion rus, în stare critică, după ce a fost atacat cu o substanță necunoscută într-un mall din M.Britanie
VIDEO PROTVPLUS.RO
pasageri in avion
Un actor a dat în judecată o linie aeriană fiindcă i s-a blocat degetul în scaun
Liderii UE cer eliberarea marinarilor ucraineni prinşi de ruşi. Sancţiunile, prelungite
A doua zi de proteste împotriva "legii sclaviei", în Ungaria. VIDEO
Liderii europeni au aprobat concluziile raportului MCV. Ce îi cer României
Atac armat la un colegiu din Statele Unite. Atacatorul s-a sinucis
Spioana rusă Maria Butina şi-a recunoscut vinovăţia. Reacţia lui Vladimir Putin
atentat Strasbourg
Franța încă îl caută pe teroristul din Strasbourg. Cine sunt victimele sale
Un şofer de autobuz a dus pasageri o săptămână fără să ştie că are o bombă în vehicul
Una dintre cele mai mari ţări din UE ar putea legaliza canabisul. Care sunt condiţiile
Franța a trecut la nivelul maxim de alertă, după atentatul din Strasbourg
Reacția unei românce din Italia când fiica ei i-a spus că este violată de unchiul ei
Întâmplare șocantă cu un călugăr care a ales să-și facă rugăciunea în pădure