Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Catedrala Notre Dame, construită în 182 de ani. De ce au fost decapitate statuile

Catedrala Notre Dame, care a ars luni seară, este unul dintre cele mai căutate obiective turistice ale Parisului şi un simbol al creştinătăţii, la nivel mondial.

Considerată o capodoperă a stilului gotic, Catedrala Notre Dame a intrat în renovare de curând. Statuile celor 12 apostoli şi 4 evanghelişti au fost coborâte săptămâna trecută, cu ajutorul unei macarale de o sută de metri. Fiecare dintre ele are 3 metri intaltime şi peste 250 de kilograme.

Lucrătorii le-au demontat ca să poată avea acces la fleșa catedralei, care urma să fie restaurată pentru prima dată în ultimi 80 de ani, însă acum a fost distrusă de incendiu. Refacerea întregii turle era prevăzut să să coste 11 milioane de euro.

Monument emblematic al Parisului, Notre-Dame domina nu doar raul Sena şi Ile de la Cite, ci întreaga istorie a capitalei Franţei.

Prima piatră de fundaţie a clăddirii a fost pusă în 1163, şi a fost terminată în 1345, după 182 de ani de muncă.

Imobilul impresionat are trei porţi minutuos sculptate, iar desupra lor se afla statui ale regilor Iudeei şi a Israelului. În timpul tipul Revoluţiei din 1789 statuile au fost decapitate, pentru că s-a crezut că îi reprezintă pe regii Franţei, dar ulterior au fost refăcute.

Victor Hugo a făcut celebre cele două turnuri ale catedralei. Qausimodo, cocoşatul de la Notre Dame, locuia în cel sudic.

Din vârful lor, turiştii puteau admira cele mai frumoase imagini ale "Ile de la Câte", în special la asfitit. Şi tot de acolo puteau fi observate statuile păsărilor şi demonilor care împodobesc Notre Dame.

În catedrala puteau intra până la 10 mii de persoane. Iar Napoleon a fost incoranat aici împărat al Franţei - în 1804.

Catedrala Notre-Dame atrage aproape 13 milioane de oameni în fiecare an. 30 de mii de turişti îi treceau zilnic porţile, iar în zilele de sărbătoare ori la evenimentele importante numărul lor ajungea la 50 de mii.  

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult