Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Câte voturi ar fi primit de fapt lidera opoziției din Belarus. Gestul neașteptat făcut de Lukașenko

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dacă în urmă cu două zile declara, sfidător, "până nu mă ucideți, nu vor fi alte alegeri în Belarus", președintele Alexandr Lukașenko a dat primele semne că e dispus să renunțe la putere.

A vorbit despre o nouă Constituție care ar fi votată la un referendum, dar și despre alte alegeri prezidențiale.

Asta, după ce rivala lui a anunțat că este gata să preia conducerea țării.

Președintele Alexandr Lukașenko a coborât printre oameni pentru prima oară de la declanșarea protestelor: a mers în vizită la o uzină din Minsk, unde a intrat în polemici cu muncitorii și a fost huiduit de aceștia.

Alexandr Lukașenko: Un președinte nu ar trebui să ia decizii sub presiune. Un președinte trebuie să găsească un compromis acceptabil pentru toată lumea.

Președintele Lukașenko a declarat în fața muncitorilor că va propune o nouă constituție, care ar putea deschide calea către alegeri anticipate.

Citește și
Belarus
Lukaşenko s-a răzgândit în câteva ore. În ce condiții se pot organiza noi alegeri în Belarus

Alexandr Lukașenko: Trebuie să aprobăm o nouă Constituție, așa cum vă doriți, în așa fel încât nici măcar opoziția să nu fie împotriva ei. Și, în baza noii constituții, dacă asta doriți, vom avea alegeri noi, parlamentare, prezidențiale și locale.

De altfel, liderul de la Minsk și-a schimbat deja tonul și pare să fie gata să intre în dialog cu cei care îl contestă.

Alexander Lukașenko: Dacă cineva nu vrea să muncească și vrea să plece, nimeni nu o să-l agreseze, nimeni nu o să-l bată. Vă rog, ușile sunt deschise, de mâine sau de astăzi. Îmi pare rău pentru abordarea mea nepotrivită.

Lidera opoziției susține că ar fi primit 60-70% din voturi

 

Numai că apar tot mai multe voci împotriva actualului președinte. Ambasadorul belarus în Slovacia, unul dintre cei mai vechi și mai apreciați diplomați ai țării, a anunțat că susține protestele pașnice din ultima săptămână.

Igor Leshchenia, ambasadorul Belarusului în Slovacia: Sunt solidar cu toți cei care au ieșit pe străzile orașelor belaruse și au protestat pașnic, în așa fel încât vocile lor să fie auzite. La fel ca toți bielorușii, sunt șocat de poveștile de tortură și bătăile la care au fost supuși compatrioții mei.

Maria Kolesnikova, managerul de campanie al liderei opoziției, Svetlana Tihanovskaia: Întreaga lume știe că nu ne vom opri, că Belarus va fi o țară liberă și independentă!

Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania, după ce a denunţat public rezultatele alegerilor, insista ca ea ar fi câştigat, probabil cu 60 - 70 la sută, dacă voturile ar fi fost numărate corect.

Svetlana Tihanovskaia: Sunt gata să-mi asum responsabilitatea şi să devin un lider naţional în această perioadă, pentru calmarea situaţiei, revenirea la normalitate, eliberarea prizonierilor politici şi crearea, în cel mai scurt timp, a condiţiilor pentru noii alegeri prezidenţiale. Reale, oneste şi transparente.

Acţiunea grevistă a cuprins şi televiziunea naţională, care a difuzat imagini cu redacţia goală, în timp ce jurnaliştii au ieşit în stradă pentru a denunţa cenzura şi fraudarea alegerilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult