Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Canalele din Veneția au secat aproape complet. Italia s-ar putea confrunta cu o nouă secetă în vară | GALERIE FOTO

Săptămânile întregi de iarnă uscată ridică semnale de alarmă cu o posibilă secetă în Italia, Alpii primind mai puțin de jumătate din cantitatea normală de ninsori, potrivit oamenilor de știință.

Avertismentul vine în timp ce Veneția, unde inundațiile sunt principala îngrijorare, se confruntă cu o maree neobișnuit de joasă, ceea ce face imposibil ca gondolele și taxiurile și ambulanțele pe apă să navigheze pe unele dintre cele mai cunoscute canale, scrie CNN.

Problemele din Veneția sunt puse pe seama mai multor factori: lipsa de ploaie, lună plină și curenți marini.

Lacurile și râurile din Italia suferă de o lipsă severă de apă, mai ales în nordul țării.

Po, cel mai lung râu din Italia care curge din Alpi în Marea Adriatică, are cu 61% mai puțină apă decât normalul din această perioadă.

Citește și
Venetia
„Cursă contra cronometru” pentru salvarea Veneției de la scufundare. Cum poate fi evitat un astfel de scenariu catastrofal

Anul trecut în iulie, Italia a declarat stare de urgență pentru zonele care înconjoară râul Po, care reprezintă aproximativ o treime din producția agricolă a țării și care au suferit cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

„Suntem într-o situație de deficit de apă care s-a înrăutățit din iarna 2020-2021”, a declarat Massimiliano Pasqui, expert în climă de la institutul italian de cercetare științifică CNR.

„Trebuie să recuperăm 500 de milimetri în regiunile de nord-vest: avem nevoie de 50 de zile de ploaie”, a mai spus acesta.

Nivelul apelor din Lacul Garda, din nordul Italiei, a scăzut până la un record minim.

Un anticiclion a dominat vremea din vestul Europei timp de 15 zile, aducând temperaturi blânde care ar fi normale pentru sfârșitul de primăvară.

Cele mai noi prognoze meteo arată, însă, că Alpii ar putea primi ploaie sau ninsori în perioada următoare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult