Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Călugărițele din Belgia preiau tradiția de secole a călugărilor și încep să fabrice bere. ”Tuturor surorilor le place”

Călugăriţele de la abaţia Maredret din Belgia, confruntate cu lipsa fondurilor necesare pentru renovări urgente, au apelat la o activitate de care timp de sute de ani s-au ocupat doar călugării: fabricarea berii, informează Reuters vineri.

 

Comunitatea formată din 20 de călugăriţe benedictine, fondată în 1893, a decis în urmă cu aproximativ cinci ani că venise timpul să îşi unească forţele cu un producător de bere cu scopul de a realiza o băutură "infuzată" cu o parte din istoria şi valorile lor şi de a contribui astfel la repararea găurilor din acoperişurile abaţiei şi a crăpăturilor din pereţii acesteia.

După aproape trei ani de colaborare cu producătorul şi importatorul de bere John Martin, au fost puse în vânzare în vara acestui an "Maredret Altus", o bere chihlimbarie cu 6,8% alcool, cu aromă de cuişoare şi boabe de ienupăr şi "Maredret Triplus", o băutură blondă cu 8% alcool, cu aromă de coriandru şi salvie.

"Face bine la sănătate. Ajută digestia. Tuturor surorilor le place berea, doar suntem în Belgia", a declarat sora Gertrude, adăugând că ocupantele abaţiei îşi permit câte o sticlă duminicile.

Citește și
bere
Cum și din ce se producea berea în urmă cu 9000 de ani

Berile sunt produse din alac - o cereală menţionată în texte de Sfânta Hildegard, stareţă benedictină germană din secolul al XI-lea care a inspirat ordinul belgian - şi din plante cultivate în mod obişnuit în grădina călugăriţelor.

 

Capacitate de producție de 300.000 de sticle pe an, dar va ajunge la 3 milioane 

 

Potrivit lui Edward Martin, distilator-şef şi strănepotul fondatorului producătorului de bere, capacitatea de producţia este în prezent la 300.000 de sticle pe an şi va creşte la aproximativ 3 milioane în câţiva ani. În afara Belgiei, această bere este deja vândută în Italia şi în Spania.

Berile de abaţie, în cazul cărora berarul plăteşte redevenţe pentru utilizarea numelui mănăstirii, sunt comune în Belgia, însă până în prezent erau prezente doar la mănăstirile de călugări.

Abaţia Maredret se află la doar un kilometru de omologul ei masculin, abaţia Maredsous, a cărei bere, produsă de Duvel, este disponibilă pe scară largă.

Sora Gertrude a subliniat că cele două abaţii nu se consideră rivale. "Li s-a adus la cunoştinţă, au fost informaţi şi ne-au dat undă verde. Nu este o competiţie, mai degrabă o complementaritate", a spus ea.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult