Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O vulpe polară i-a uimit pe cercetători, călătorind din Norvegia în Canada. Cum a traversat Oceanul

O vulpe polară i-a uimit pur și simplu pe cercetătorii norvegieni după ce a făcut o călătorie impresionantă de 3500 de km din Norvegia în Canada în doar 76 de zile.

Mai multe imagini găsiți în galeria foto din acest articol!  Oamenii de știință de la Institutul Polar Norvegian, care au monitorizat-o, susțin că este una dintre cele mai mari medii ale vitezei de deplasare înregistrate vreodată pentru această specie, relatează The Guardian.

Animalului, o femelă tânără, i-a fost atașat un dispozitiv de urmărire, prin GPS, în iulie 2017. Vulpea care avea sub un an a plecat din Arhipelagul Svalbard, Norvegia pe 26 martie 2018. După 21 de zile și 1512 km străbătuți pe gheață a ajuns în Groenlanda, pe 16 aprilie 2018. Pe 1 iulie a ajuns pe Insula Ellesmere în Canada.

”Nu ne-a venit să credem“.  Cum a reușit să traverseze Oceanul

”Prima dată nu ne-a venit să credem”, a povestit Eva Fuglei, care a monitorizat vulpea. Călătoria ei ”epopeică” este una dintre cele mai lungi urmărite vreodată de cercetători.

”Există suficientă hrană vara, dar devine dificil în timpul iernii. Atunci vulpea polară migrează deseori către alte zone geografice pentru a găsi hrană ca să supravieţuiască. Această vulpe a mers mult mai departe decât alte vulpi pe care le-am urmărit, ceea ce arată capacitatea extraordinară a acestei mici creaturi“, a  explicat Eva Fuglei. Ceea ce i-a uimit pe cercetători nu a fost neapărat lungimea traseului său, ci viteza cu care vulpița l-a traversat. Aceștia au fost atât de surprinși încât au suspectat că dispozitivul de urmărire a ajuns de la gâtul vulpii într-o barcă. ”Nu sunt însă bărci care circulă pe acel traseu, plin de gheață”, au explicat cercetătorii. 

Citește și
impuscat
Bărbat din Galați plecat să vâneze o vulpe și-a împușcat, din greșeală, fiul

Potrivit datelor transmise de dispozitiv, vulpea a călătorit în medie 46,3 km pe zi iar într-una din zile a străbătut impresionanta distanță de 155 de km, pe gheața din nordul Groenlandei. ”Este din câte știm cea mai mare medie a vitezei de deplasare înregistratată vreodată pentru această specie”, a spus Eva Fuglei. Cercetătorii cred că vulpea a folosit banchizele ca pe un ”mijloc de transport” pe baza distanței uriașe străbătute.

”Gheața de pe mare joacă un rol important în modul în care vulpile migrează dintr-o zonă în alta, pentru mâncare și întâlnirea altor populații” a mai spus Eva Fuglei.

Călătoria impresionantă a ridicat îngrijorări cu privire la cum afectează schimbările climatice ghețarii și impactul asupra abilității animalelor de a migra.

Nu vom şti ce va face micuţa vulpe în Canada, pentru că transmiţătorul său a încetat să mai funcţioneze în luna februarie, potrivit Institutului Polar Norvegian. Cel mai probabil dieta ei s-a schimbat de la peștele din Norvegia, la rozătoarele din Canada. 

Sursă foto: Institutul Polar Norvegian

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult