Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cafeaua ta de dimineață poate avea mai mult de jumătate de milion de ani. Studiul care schimbă tot ce știam

Folosind gene de la plantele de cafea din întreaga lume, cercetătorii au construit un arbore genealogic pentru cel mai popular tip de cafea din lume, cunoscută de oamenii de știință ca Cofea arabica și de iubitorii de cafea pur și simplu ca „arabica”.

Cercetătorii, sperând să afle mai multe despre plante pentru a le proteja mai bine de dăunători și schimbările climatice, au descoperit că specia a apărut în urmă cu aproximativ 600.000 de ani prin încrucișarea naturală a altor două specii de cafea, scrie AP.

„Cu alte cuvinte, înainte de orice intervenție din partea omului”, a spus Victor Albert, biolog la Universitatea din Buffalo, care a condus studiul.

Aceste plante sălbatice de cafea își au originea în Etiopia, dar se crede că au fost pentru prima dată prăjite și preparate în principal în Yemen, începând cu anii 1400.

În anii 1600, călugărul indian Baba Budan se spune că a adus șapte boabe de cafea crude înapoi în patria sa din Yemen, punând bazele preluării globale a cafelei.

Cafeaua Arabica, apreciată pentru aroma sa netedă și relativ dulce, reprezintă acum 60% - 70% din piața globală a cafelei și este preparată de mărci precum Starbucks, Tim Horton's și Dunkin'. Restul este robusta, o cafea mai tare și mai amară făcută de la unul dintre părinții arabicii, Coffea canephora.

Pentru a pune laolaltă trecutul cafelei arabica, cercetătorii au studiat genomul lui cafelei canephora, un alt părinte numit eugenioides, și mai mult de 30 de plante arabica diferite, inclusiv un eșantion din anii 1700 - prin amabilitatea Muzeului de Istorie Naturală din Londra - naturalistul suedez Carl Linnaeus a folosit pentru a denumi planta.

Studiul a fost publicat luni în revista Nature Genetics. Cercetătorii de la Nestlé, care deține mai multe mărci de cafea, au contribuit la studiu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult