Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Căderea Severodonețkului, inevitabilă. Trupele Kremlinului au distrus toate căile de acces către acest oraș

Your browser doesn't support HTML5 video.

În războiul din Ucraina, căderea Severodonețkului pare inevitabilă, după ce rușii au distrus toate podurile de acces către acest oraș de importanță strategică din estul țării.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Evacuarea civililor și a trupelor este acum imposibilă, spune guvernatorul regional. De asemenea, livrarea de provizii. Artileria rusă bombardează fără încetare și orașul învecinat, Lisiceansk, în timp ce mulți civili încearcă să fugă pentru a nu fi încercuiți.

În batalia pentru Severodonețk, alături de ucraineni luptă și voluntari străini.

Se dau lupte aprige pentru fiecare metru de teren, spune președintele Zelenski.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Costul uman al acestei bătălii este foarte mare, pentru noi. Este teribil”.

Citește și
Kievul susține că a primit aproximativ 10 la sută din armele pe care le solicită Occidentului
Război în Ucraina, ziua 111. Kievul susține că a primit aproximativ 10 la sută din armele pe care le solicită Occidentului

Dar nu prea mai sunt sorți de izbândă. Depășiți net de puterea de foc și numărul de soldați inamici, ucrainenii s-au retras la marginea orașului.

Sunt, însă, complet izolați după ce și ultimul dintre cele trei poduri care permit accesul la Severodonețk a fost distrus de ruși.

Nu mai este posibilă acum nici evacuarea localnicilor. Peste 10.000 de civili sunt nevoiți să supraviețuiască în condiții "extrem de dificile", susține guvernatorul regiunii.

Eduard Basurin, adjunctul șefului DPR: „Unitățile ucrainene care sunt desfășurate acolo... rămân acolo pentru totdeauna. Au două opțiuni: ori urmează exemplul colegilor lor (n.r. - din Azovstal), ori mor.

Buncărele din uzina Azovstal, prezentate jurnaliștilor

De altfel, armata rusă le-a arătat jurnaliştilor tunelurile subterane de la complexul siderurgic Azovstal, unde soldaţii ucraineni au rezistat, aproape trei luni, asediului înverșunat de la Mariupol.

Dar au sfârșit prin a se predea. Mai bine de 2.500 sunt acum prizonieri în mâinile rușilor.

În buncărele întunecate se puteau vedea paturi metalice, medicamente, obiecte personale, dar și arme occidentale, prezentate ca trofee de război. Erau acolo și două postere înfățișând doi apărători de la Mariupol, și deviza "Eroii nu mor niciodată".

Rușii susțin că ucrainenii au lăsat în urmă capcane explozive.

Armata ucraineană nu pierde teren doar în est. Potrivit ministrului britanic al Apărării, chiar dacă rușii se concentreaza pe Donbas, invadatorii au avansat, pentru prima dată în ultimele săptămâni, și în regiunea Harkov.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Avem de-a face cu răul absolut. Nu avem de ales, decât să mergem mai departe și să ne eliberăm tot teritoriul, să-i dăm afară pe ocupanți din toate teritoriile noastre”.

În regiunea Donețk, tot în estul Ucrainei, la Bahmut, mai multe rachete au lovit în ultimele zile un hotel și un spital.

Rușii susțin că și ucrainenii au bombardat zone rezidențiale din orașul Donețk, aflat sub controlul separatiștilor. Cinci oameni, între care un copil, au murit, și alți 22 au fost răniți - este bilantul anuntata de separatistii pro-rusi, după ce mai multe rachete au căzut peste o piață din oraș.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult