Bulgaria amenință că se va opune prin veto sancțiunilor UE privind importurile de petrol din Rusia
Anunțul a fost făcut de vice prim-ministrul Bulgariei Assen Vassilev, în timp ce UE a continuat să dezbată luni despre cum țările dependente de petrolul din Rusia se pot desprinde de acesta. „Discuțiile vor continua marți, o întâlnire între lideri ar putea fi necesară pentru a le încheia. Poziția noastră este foarte clară. Dacă va exista o scutire pentru unele țări, și noi vrem o derogare,” a spus Vassilev la televiziunea națională BNT, fiind citat mai apoi de Reuters.
De ce are Bulgaria nevoie de scutire de la embargoul UE pentru petrolul din Rusia„Dacă nu, nu vom susține sancțiunile. Dar nu mă aștept să ajungem acolo, conform dezbaterilor actuale,” a adăugat acesta. Bulgaria a motivat nevoia unei scutiri prin faptul că rafinăria din portul Burgas trebuie să fie modernizată, dar există și riscul ca o intezicere a importului de petrol rusesc în Bulgaria să creeze un deficit de petrol, urmat de o creștere a prețurilor.
Jumătate din uleiul procesat de rafinăria Neftochim Burgas, deținută de firmă rusească Lukoil, provine din Rusia. Slovacia primeşte aproape întreaga cantitate de ţiţei importat de la Rusia.
Ce au spus Slovacia și Ungaria legat de interzicerea importurilor de petrol rusesc„De aceea, solicităm o perioadă de tranziţie mai extinsă în ceea ce priveşte petrolul transportat prin conducte,” a comunicat Ministerul.
Ungaria, care este foarte dependentă de petrolul provenit din Rusia, a precizat în repetate rânduri că nu va adera la sancţiunile care vizează energia.
„Poziţia maghiară cu privire la orice embargo care vizează petrolul şi gazele nu s-a schimbat: nu îi sprijinim [Uniunea Europeană]”, a scris Kovacs într-un e-mail adresat Reuters.
Embargoul asupra petrolului rusesc va fi introdus treptat și cel mai probabil va intra în vigoare în totalitate de la începutul anului viitor, conform oficialilor UE.