Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bruxelles-ul anunță o distribuire a ţintelor naţionale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră

Your browser doesn't support HTML5 video.

Comisia Europeană a propus un pachet ambiţios de măsuri pentru atingerea obiectivelor climatice ale Uniunii.

În acest sens, Bruxelles-ul a anunţat o distribuire a ţintelor naţionale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, asupra cărora cele 27 de state membre vor avea cu siguranţă dezbateri furtunoase.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Obiectivul este să facem Europa primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de gaze poluante și să concepem o nouă strategie de creștere economică pentru a atinge această țintă. Știm unde vrem să ajungem și ce avem de făcut pentru asta. Ne putem baza pe cea mai prețioasă resursă regenerabilă a lumii: ideile, ingeniozitatea și puterea inovativă a oamenilor”.

Măsurile propuse de executivul comunitar vizează atingerea obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% faţă de anul 1990 şi obţinerea neutralităţii climatice în anul 2050.

Între propuneri figurează o inedită taxă pe kerosen, pentru zborurile în interiorul Uniunii, interzicerea din anul 2035 a comercializării autoturismelor noi Diesel şi pe benzină, dar şi campanii de împădurire.

Citește și
măști
Cât de periculoase sunt măștile de protecție aruncate la întâmplare. Semnal de alarmă tras de medici și activiști

Însă pilonul principal al planului este cea mai mare extindere a sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), care obligă poluatorii să cumpere certificate care să acopere emisiile lor de CO2.

Fiecare stat membru va trebui să-şi reducă emisiile în sectoarele precizate – inclusiv transporturile şi încălzirea locuinţelor – cu o măsură calculată pe baza PIB-ului pe locuitor. Cu alte cuvinte, statele mai bogate vor avea procentual ţinte mai mari comparativ cu cele mai sărace.

Astfel, Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Luxemburg vor trebui să-şi reducă emisiile cu 50% până în anul 2030, faţă de anul 2005. În acest timp, ţinta de reducere a acestor emisii va creşte în cazul României de la 2% la 12,7%.

Comisia Europeană avertizează că pachetul implică o tranziţie profundă, cu mari schimbări structurale în foarte puţin timp şi va conduce la transformarea economiei şi a societăţii europene.

Frans Timmermans, vice-președintele Comisiei Europene: „Da, va fi dificil, va foarte greu, dar este obligația noastră! Dacă abdicăm de la datoria noastră de a ajuta umanitatea să dăinuiască pe Terra, atunci ne trădam nu doar pe noi înșine, ci și pe copiii și nepoții noștri, care - după părerea mea - vor purta războaie pentru apă și hrană, dacă noi nu rezolvăm problema”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult