Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bombardamentele continuă în Ucraina. Forţele ruseşti au atacat peste 40 de localităţi în regiunile Doneţk şi Luhansk

Your browser doesn't support HTML5 video.

Forţele ruseşti au atacat peste 40 de localităţi în regiunile Doneţk şi Luhansk, anunţă conducerea armatei ucrainene. Bombardamentele continuă fără încetare, distrug case şi ucid civili.

Ruşii sunt aproape de a înconjura două orașe cheie Severodoneţk and Lysyhansk. Volodimir Zelenski a criticat virulent sugestiile ca Ucraina să renunțe la părţi din teritoriu și să facă concesii pentru a pune capăt războiului cu Rusia. Semănă cu încercările de a liniști Germania nazistă, din 1938, spune Zelenski.

Circa 20 de locatari din aceste blocuri din Severodonețk refuză să plece, deși zilnic sunt bombardamente.

„Am ieșit să-mi fac ceva de mâncare, aici găteam câte ceva... Dar, când eram în scara blocului, o rachetă a lovit, chiar aici. E a doua oară când am scăpat ca prin urechile acului”, a povestit un localnic. Suntem vecini, balcoanele unul lângă altul. Eu eram acasă, când am ieșit, am văzut că racheta a explodat chiar aici.

Forţele ruse vor să încercuiască orașul Severodonețk și încă o localitate, Lisihansk, ambele aflate pe malurile râului Doneţk - Severodonețk.

Citește și
Armata rusă îşi măreşte efectivele în estul teritoriului ucrainean
Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor din 25 mai. Ofensiva rusă din Donbas, în cea mai activă fază

Ucrainenii se luptă să păstreze controlul asupra unei autostrăzi de care depinde apărarea celor două orașe.

Imagini au fost filmate în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, la aproximativ 40 de kilometri de graniţa cu Rusia. Sub asediul bombardamentelor, localnicii abia reuşesc să stea de vorbă cu jurnaliştii străini.

Chiar dacă orasul Harkov a fost eliberat, se dau înca lupte în apropiere.

În păduri este greu să identifice bubuiturile care se aud. Dacă ucrainenii trag asupra pozițiilor rusești, care sunt la 100 de metri distanță, sau dacă rușii ripostează.

„Ieri și alatăieri am fost atacți de tancuri, artilerie grea, elicoptere. Veneau destul de des cu elicopterele, dar am doborât unul și acum le este frică”, a spus un soldat ucrainean.

În satele de pe linia frontului din regiunea Harkov, oamenii trăiesc cu frică. Miercuri, două persoane au fost ucise şi 7 rănite în orașul Balaklia, situat pe linia frontului în regiunea Harkov.

„Nu e un secret că trupele rusești au obținut succese tactice temporare în unele zone, dar este greșit să interpretăm aceste acțiuni ca fiind o retragere a forțelor ucrainene. În unele zone, unitățile ucrainene rezistă, dar situația se schimbă mereu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării.

„Indiferent ce face Rusia, există cineva care spune: "Să luăm în considerare interesele sale". Auzim din nou asta... La Davos, de exemplu, domnul Kissinger (fost secretar de stat american) iese din adâncurile trecutului și spune că o parte din Ucraina ar trebui cedată Rusiei. Ca să nu se ajungă la o înstrăinare a Rusiei de Europa. Se pare că domnul Kissinger are un calendar din 1938...”, a declarat Volodimir Zelenski.

Între timp, armata rusă susţine că...

„A fost deminat și demilitarizat portul Mariupol, din Republica Populară Donețk, după ce a fost finalizată eliberarea de militanții ucraineni. Acum portul funcționează normal” - purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Dar trei luni de bombardamente şi lupte au făcut prăpăd în orașul port de la Marea Azov.

„Este absolut, absolut beznă în oraș. Nicio lumină, noaptea sunt doar luminile vehiculelor de patrulă rusești. Și peste tot miroase a moarte. Aceasta este realitatea din Mariupol”, a declarat consilierul primarului din Mariupol.

Pe de altă parte, preşedintele Putin a semnat un decret prin care ucrainenii din teritoriile ocupate Zaporijia şi Herson pot primi mai uşor cetăţenia rusă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult