Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bloomberg: Ruta feroviară China-Europa, care traversează Rusia, rămâne o legătură-cheie pentru intrările de arme ale UE

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, trenurile de marfă păreau să fie aibă o rută tot mai extinsă, deoarece China și-a sporit investițiile în cadrul proiectului Belt and Road (noul Drum al Mătăsii), astfel încât comerțul să ajungă mai ușor în Europa.

Dar, pentru că trenurile care călătoresc timp de două săptămâni din China până în Germania trebuie să treacă pe una dintre cele câteva căi ferate care traversează Rusia, războiul și sancțiunile aplicate întreprinderilor rusești au amenințat să perturbe comerțul transcontinental, notează Bloomberg.

Deși importurile totale al Uniunii Europene care se fac prin intermediul căii ferate din China au scăzut în primele nouă luni ale anului 2022, unele bunuri-cheie au continuat să transportate cu trenul prin Rusia.

Astfel, potrivit jurnaliștilor de la Bloomberg, importurile europene de unele materii prime - în special pământuri rare din China, care sunt folosite în fabricare armelelor moderne - sunt în creștere. "Este uimitor că, în ciuda tuturor sancțiunilor, acest lanț de aprovizionare încă funcționează", a declarat Michael Wurmser, fondatorul Norge Mining.

Pământuri rare din China

Transporturile feroviare de metale de pământuri rare din China către UE au crescut vertiginos

Citește și
racheta Belgorod
Rămăşiţele unei rachete au căzut în apropierea căii ferate din regiunea rusă Belgorod

Fluxul de pământuri rare exploatate în China capătă o rezonanță și mai mare în condițiile în care aliații europeni dezbat ce tipuri de arme avansate să trimită Ucrainei pentru a o ajuta să învingă Rusia.

Sursa citată amintește că Japonia a folosit fier vechi din SUA pentru marina sa militară în cel de-al Doilea Război Mondial. În timpul Războiului Rece, livrările de metal sovietic au ajutat la aprovizionarea arsenalelor occidentale îndreptate spre Moscova.

"Ceea ce s-a schimbat este că, în comparație cu epoca Războiului Rece, instrumentele economice de constrângere au devenit mai importante în gestionarea concurenței", a declarat analistul militar-comercial al Consiliului European pentru Relații Externe, Rafael Loss.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult