Bilanțul din Indonezia indică 844 de morți. O groapă uriașă, săpată pentru victime
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Autoritățile locale au anunțat luni că bilanțul victimelor a ajuns la 844, conform The Guardian.
Între timp, pe un deal de lângă orașul Palu, voluntarii au săpat o groapă de 100 de metri lungime, pentru a îngropa morții. Groapa ar fi fost inițial prevăzută pentru 300 de cadavre, dar ulterior au fost date instrucțiuni să se pregătească o zonă pentru 1.300 de victime, relatează AFP.
Echipele de intervenţie nu au reuşit încă să ajungă în localităţile izolate de seism.
Zeci de persoane sunt prinse sub dărâmături în oraşul Palu şi aşteaptă să fie recuperați.
Salvatorii le-au dus apă şi alimente, însă nu i-au putut elibera deocamdată din cauza replicilor. În plus, vorbim de sute de răniți, iar 17.000 de oameni şi-au pierdut locuinţele.
Un localnic a surprins momentul în care oraşul Palu a fost lovit de tsunami. Valuri de aproape şase metri au măturat construcţiile fragile de pe plajă, apoi şi-au continuat ofensiva distrugătoare pe uscat.
Imagini înregistrate de o dronă arată dezastrul lăsat în urmă de tsunami şi de cutremurul cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter care au lovit insula Sulawesi. Pe o fâşie lungă de coastă nu au rămas în picioare decât palmierii.
Mai multe clădiri, inclusiv un hotel, s-au făcut una cu pământul. Iar operaţiunea de salvare a debutat greoi.
Disperaţi, mii de supravieţuitori încearcă, în haosul general, să găsească informaţii despre cei dragi - daţi dispăruţi.
"Nora mea e dispărută. Uitaţi o poză cu ea şi fiul meu. Eram pe plaja Talise, ea are o tarabă acolo. M-am dus să o caut, dar nu am găsit-o."
Câteva localităţi de coastă sunt, în continuare, rupte de lume, de unde şi temerea că bilanţul morţilor va urca fulgerător când salvatorii vor ajunge acolo.
Tom Howells, directorul organizaţiei Salvaţi Copiii: "Cea mai mare problemă e că nu avem acces peste tot. Agenţiile umanitare încearcă să ajungă în localităţile cele mai afectate. Donggala e una dintre ele."
Tot mai mare este şi disperarea celor care şi-au pierdut locuinţele şi aşteaptă, adesea în adăposturi sau sub cerul liber, să primească alimente şi apă.
"Casa noastră a fost distrusă, n-am putut salva nimic din ruine. Cu fiul şi mama mea. Pe ea au luat-o apele, însă a reuşit să se urce într-un pom în timpul tsunamiului, împreună cu ceilalţi copii ai mei."
Medicii care tratează pacienţii în aer liber sau în corturi au nevoie urgentă de ajutoare, în special de personal medical şi de medicamente.
Cutremurul de vineri, cu epicentrul la mică adâncime şi aproape de mal, a fost urmat de numeroase replici seismice, care acutizează haosul şi spaimă.