Bilanțul morților în urma uraganului Maria a crescut de la 64 la 2.975
Cifra actualizată provine dintr-un studiu academic comandat de Rossello Universităţii George Washington.
Acesta a calculat numărul morţilor ce ar putea fi atribuiţi direct sau indirect uraganului Maria de la momentul când acesta a răvăşit insula, în septembrie 2017, până la jumătatea lunii februarie a acestui an, pe baza comparaţiei între mortalitatea anticipată în condiţii normale şi decesele documentate după furtună.
Potrivit agenţiei EFE, guvernatorul din Puerto Rico, Ricardo Rossello, a recunoscut marţi, după difuzarea studiului independent comandat de executivul său, că a comis "erori" în gestionarea cifrelor dezastrului.
Într-o conferinţă de presă, el a spus că îşi asumă responsabilitatea, "acceptă toate criticile" şi că va "corecta aceste erori".
După ce a transmis "solidaritatea" sa rudelor şi prietenilor victimelor, Rossello a precizat că a decis să stabilească la 2.975 cifra oficială a morţilor, cu toate că nu se cunoaşte identitatea tuturor victimelor şi că este "o estimare", apreciind totodată că vor trece luni şi ani pentru a avea aceste date.
Guvernatorul din Puerto Rico a recunoscut şi că protocoalele existente pe insulă pentru a înfrunta un uragan erau pentru un ciclon de categoria 1, şi nu de 4, cum a fost în cazul Maria.
Oficialul a anunţat de asemenea un ordin executiv pentru crearea unei comisii care va culege recomandări, plecând de la studiul menţionat, pentru ca insula să fie mai bine pregătită în faţa viitoarelor uragane şi care va stabili măsurile de urgenţă în situaţia altor cicloane.
Rossello a mai spus că se va face un recensământ al persoanelor cele mai vulnerabile la catastrofe naturale şi va fi construit un memorial în amintirea victimelor.
Studiul, comandat acum aproape un an şi publicat marţi, a crescut la 2.975 numărul morţilor între septembrie 2017 şi februarie 2018 ca şi consecinţă a uraganului Maria.
"Rezultatele acestui studiu sugerează că, în mod tragic, uraganul Maria a produs un număr mai mare de decese în toată insula. Anumite grupuri - cele din zone cu venituri mai mici şi cele ale persoanelor mai în vârstă - s-au confruntat cu cele mai mari riscuri", a explicat Carlos Santos-Burgoa, cercetător principal la Institutul Milken de Sănătate Publică al Universităţii George Washington.
În ultimele luni, mai multe studii academice, între care unul al Universităţii Harvard, din mai şi care evoca un număr de 4.645 decese, au subliniat că cifra oferită în primă instanţă de autorităţile insulei, de 64 de morţi, nu se potrivea cu magnitudinea tragediei, conchide EFE.