Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bilanțul încendiilor din Grecia a trecut de 80 de morți. Explicații și vinovați pentru tragedie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Grecii se zbat între şoc şi indignare după incendiile devastatoare care au luat cel puţin 80 de vieţi. Presa elenă scrie că ar putea fi chiar 85 de morţi, în vreme ce autorităţile avansau joi seară cifra de 82.

În plus, nimeni nu știe nimic despre soarta altor zeci de oameni. Autorităţile, acuzate pentru această nenorocire, încearcă să găsească explicaţii şi vinovaţi. Construcțiile ilegale în pădure, care au blocat căile de acces, au contribuit la una dintre cele mai mari tragedii din istoria țării, a recunoscut ministrul apărării. Potrivit presei elene, patru indivizi au fost interogaţi, fiind bănuiți că ar fi pus intenţionat focul, ca să facă loc pentru construcţii noi. 20 de minute, atât le-a luat flăcărilor să transforme totul în scrum, în Mati. Vântul a împins focul care ardea de câteva zile în pădurile de pin de pe dealuri şi a ajuns în aşezarea cu case de vacanţă, de pe malul mării.

Mark Stone, corespondent Sky News: "Se vede pretutindeni cum flăcările au coborât de pe dealuri. Nici şoselele nu le-au pus stavilă. Au trecut peste acestea şi au pătruns în localităţi, până pe coastă."

Melissa Bell, corespondent CNN: "E multă furie aici pentru că nu s-au făcut mai multe pentru prevenirea acestei tragedii. Întreaga populație din Mati a fost forțată să fugă spre mare, pentru supraviețuire. Orașul a fost construit haotic, iar aceasta este singura cale de acces. Iar în acea noapte teribilă toate mașinile s-au blocat într-un imens ambuteiaj. Mulți au pierit, fie în mașinile lor, fie când încercau să fugă pe jos."

Doi soţi olandezi au rememorat, traumatizaţi, panica şi disperarea de a-şi salva copiii, când vâlvătaia a luat cu asalt hotelul unde erau cazaţi.

Citește și
incendii grecia
Ministrul grec al Apărării susţine că o cauză a incendiilor este construirea ilegală a imobilelor

Turista olandeză: "Auzeam maşinile cum explodau în jurul nostru. Singura salvare era marea. Am văzut o barcă cu motor şi ne-am dat seama că era singura cale de scăpare. Am pus copiii în barcă, însă parcă era ca la Titanic, toată lumea încerca să urce."

Turist olandez: "Le-am cerut adulţilor să părăsească barca, fiindcă nu aveam loc toţi, dar nimeni nu voia să coboare. Aşa că barca a început să ia apă şi s-a scufundat. Am văzut cum un bărbat s-a înecat sub ochii mei. Valurile erau foarte puternice şi soţia mea a rămas în urmă. Nu o mai vedeam, dar puteam să o aud."

În final, au fost recuperaţi de unul dintre numeroşii pescari care şi-au folosit ambarcaţiunile pe post de bărci de salvare.

Pescar: "Ne îmbrăţişau, ne pupau de fericire."

În timp ce supravieţuitorii iau la rând centrele pentru sinistraţi, spitalele, dar şi morgile

Localnici: "O căutăm pe fiica noastră, am dat mostre ADN."

În Mati, soldaţi, poliţişti și voluntari duc la bun sfârşit o misiune dureroasă. Verifică locuinţele în căutarea unor eventuali supravieţuitori. Dar căută și trupuri neînsuflețite. Intră chiar în cele care par întregi, fiindcă se ştie că multe dintre victime au murit intoxicate cu fum.

Între timp, unii localnici s-au întors la casele în ruină.

Localnic: "Totul este complet devastat... Acolo era casa mamei. Am crezut că e moartă, dar a reuşit să ajungă pe o altă plajă."

Forţele aeriene române au difuzat o înregistrare video cu unul dintre cele două avioane trimise în Grecia. În imagini se vede la lucru o aeronavă Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, care acţionează într-o zonă unde sunt încă focare active.

Pe de altă parte, autorităţile elene au fost acuzate că au intervenit lent şi că nu au existat planuri de evacuare care să fie puse în aplicare rapid. Ar fi fost dificil oricum. Incendiul s-a răspândit fulgerător în localităţi dezvoltate haotic, cu multe drumuri înguste şi înfundate.

Hidranți nu prea erau și nici nu funcţionau toţi: "Nu poți să stingi focul când ai apă de la o țeavă de o jumătate de țol. Ai nevoie de apă cu presiune mare. Asta e."

Acum, un procuror de la Curtea Supremă are sarcina de a oferi populaţiei îndurerate o concluzie acceptabilă, la capătul unei anchete care se anunţă de amploare.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult