Bilanț negru în Iran. Covid-19 a lăsat orfani cel puțin 51.000 de copii
Unul dintre aceste cazuri este cel al Elizei, în vârstă de patru ani.
Fetița era foarte atașată de tatăl ei. Citeau și cântau împreună, iar el era mereu acolo când venea ora de culcare.
Într-o zi, bărbatul în vârstă de 40 de ani a început să tușească. Transportat la spital, el a fost diagnosticat cu Covid-19, iar la scurtă vreme a murit.
Acum, fetița este foarte afectată de moartea tatălui său.
„Devine neliniștită, dacă nu sunt lângă ea un minut. Crede că s-ar putea să nu mă mai întorc, la fel ca tati”, a declarat Afrooz, mama Elizei.
În Iran, pierderea unui părinte nu este singura problemă majoră cu care se confruntă copiii.
De aproape un an și jumătate, mulți dintre aceștia urmează cursurile școlare de acasă, așa că nu au acces la sprijinul deplin al autorităților, al prietenilor sau al colegilor, atâta vreme cât criza COVID-19 nu se va termina.
Impactul, se tem specialiștii, ar putea fi puternic.
„Copiii care își pierd părinții simt că viața este imprevizibilă”, a spus doctorul Samineh Shaheem, profesor de psihologie în Londra.
„Ei simt că nu mai au control asupra vieții. Acest lucru ar putea avea efecte pe termen lung, în vreme ce ar putea crește riscurile traumei pe termen scurt și efectele adverse asupra sănătății”, a adaugat specialistul.
În comparație cu mulți alți copii, situația Elizei este rezonabilă, având în vedere că mama ei este profesoară și are un salariu cu care o poate întreține.
Pentru multe familii, viața este mai dificilă, în special în cele în care persoana decedată era cea care câștiga banii necesari pentru întreținerea gopodăriei.
Când a început pandemia, Iranul avea deja probleme serioase din cauza sancțiunilor economice impuse de SUA, a corupției pe scară largă și a gestionării defectuoase.
Apoi, în primul an de criză, peste un milion de iranieni și-au pierdut locurile de muncă, potrivit autorităților, iar consecințele au fost cumplite.
„Incertitudinea economică și dificultățile financiare ar putea să îi împingă pe unii copii mai mari în afara sistemului de educație, pentru a le permite să se angajeze, ceea ce înseamnă că vor fi vulnerabili la exploatare”, a afirmat doctorul Shaheem.
Iranul este una dintre țările cele mai afectate de Covid-19, în Orientul Mijlociu. Bilanțul oficial al deceselor a ajuns la 120.000, dar chiar și autoritățile iraniene admit că numărul ar putea fi mai mare.
Mulți cetățeni sunt de părere că numărul deceselor ar fi putut fi redus dacă liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, nu ar fi refuzat inițial să importe vaccinurile anti-Covid produse în Occident.
În cele din urmă, oficialii au renunțat la această decizie și au achiziționat un număr important de doze, dar campania de vaccinare înaintează cu greutate.
Până acum, doar 20% din populație a fost imunizată, deși președintele Ebrahim Raisi promisese că 70% dintre cetățeni vor fi vaccinați până la sfârșitul lunii septembrie.