Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Biden recunoaşte că a ieşit din cursa pentru Casa Albă la presiunea taberei democrate

Preşedintele american Joe Biden recunoaşte în premieră într-un interviu difuzat în weekend că a renunţat la al doilea mandat în urma unor presiuni ale taberei democrate, din cauza vârstei sale şi ”pericolului” unei victorii a lui Donald Trump.

Şeful statuluiu american, care a abandonat la 21 iulie cursa la fotoliul de la Casa Albă, a explicat în acest interviu difuzat duminică de postul CBS News că parlamentari democraţi şi-au exprimat termeri grave cu privire la şansele lor de a fi realeşi în alegerile parţiale care au loc în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale, la 5 noiembrie, relatează AFP.

”Un anumit nunăr dintre colegii mei democraţi din Camera (Reprezentanţilor) şi din Senat au crezut că avem să le aduc prejudicii”, a recunoscut el, citând-o pe Nancy Pelosi.

Foarte influenta fostă preşedintă democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi a recunoscut săptămâna trecută că a avertizat că campania lui Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, nu conduce ”pe drumul către victorie”.

De trei săptămâni, presa americană scrie că Pelosi - care nu l-a susţinut pe Joe Biden în al doilea mandat - şi fostul preşedinte Barack Obama au exercitat presiuni asupra locataului Casei Albe pentru ca acesta să se retragă.

Citește și
Fasia Gaza
Comentariul care a scandalizat comunitatea internațională. Ministru israelian: ar fi "morală" înfometarea populaţiei din Gaza

”ÎNGRIJORAT”

Atunci ”eram îngrijorat de faptul că dacă rămâneam în cursă aveaţi să vă intervievaţi numai despre asta”, a răspuns el la CBS, care a realizat acest interviu în urmă cu câteva zile la Casa Albă.

În mod vizibil într-o formă mai bună decât la dezbaterea dezasttruoasă de la 27 iunie la CNN cu fostul preşedinte şi noul candidsat Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, Joe Biden a recunoscust cu jumătate de gură că vârâsta sa a cântărit în decizia de a se retrage.

”Abia pot să spun vârsta pe care o am (...). Mi-e greu să mă exprim”, a recunoscut octogenarul, care îşi caută tot mai des cuvintele şi a cărui exprimare orală, cu o voce slabă şi răguşită este uneori dificil de înţeles.

El a dat însă asigurări că nu are nicio ”problemă gravă” de sănătate şi că în seara dezbaterii dezastruoase cu Donald Trump era ”cu adevărat, cu adevărat într-o stare rea (...) pentru că eram bolnav”.

După retragerea sa, Biden a susţinut-o imediat pe vicepreşedinta Kamala Harris, în cârstă de 59 de ani.

Intrată imediat în campanie, fosta procuroare şi senatoare din California, o femeie de culoare, de origine jamaicană şi indiană, este sigură că a obţinut învestirea la Convenţia Partidului Democrat, la Chicago, de la 19 la 22 august, împreună cu partenerul său de cursă, guvernatorul statului Minnesota Tim Walz.

”OBLIGAŢIE FAŢĂ DE ŢARĂ”

”Avem o obligaţie faţă de ţară să facem cel mai important lucru care ne stă în putere: trebuie, trebuie să luptăm împotriva lui Trump”, a subliniat Joe Biden, promiţând să facă campanie pentru ”ticket”-ul Harris-Walz, care beneficiază de un impuls în cadrul Partidului Democrat şi de la alegători democraţi.

Sondaje publicate sâmbătă o prezintă pe Kamala Harris învingătoare împotriva lui Donald Trump în trei state-cheie care ar putea decide rezultatul alegerilor - inversând tendinţa ultimelor luni, într-un moment în care campania republicană se află în declin.

Joe Biden consideră că rivalul său Donald Trump a bulversat democraţia americană în decembrie şi va fi ”un adevărat pericol la adresa securităţii Americii” în cazul în care întoarce la Casa Albă la 20 ianuarie 2025.

”Problema mea crucială - şi asta nu e o glumă - este apărarea democraţiei”, a subliniat bătrânul veteran aflat în politică de o jmătate de secol şi care a candidat în 2020 împotriva unui Trump, preşedinte atunci, tocmai pentru că democraţia se afla, în opinia sa, ”în joc”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult