Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ben Wallace, secretar de stat, despre escaladarea războiului: „NATO nu va intra în acest conflict”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Ucraina, serviciile de informații se așteaptă la bombardamente masive, din partea ruşilor. Se face anul de când Rusia a început invazia pe scară largă în țara vecină, şi, potrivit celor de la ONU, au murit deja peste 7500 de civili.

Fără să îl mişte toate acestea, Vladimir Putin a marcat Ziua Armatei, cu un discurs despre extinderea arsenalului nuclear al Rusiei, chiar de anul acesta.

Vladimir Putin, președintele rus: „Ca până acum, vom acorda o atenție sporită întăririi triadei nucleare. Anul acesta, primele lansatoare ale sistemului de rachete Sarmat, cu noi tipuri de rachete, intră în serviciul de luptă. Vom continua producția în serie a sistemelor de rachete hipersonice lansate din aer, Kinjal, și vom începe livrările în masă de rachete hipersonice lansate pe mare, Zircon. În domeniul naval, forțele nucleare strategice ating nivelul maxim, 100%.”

Putin a promis și mai multe arme, înclusiv nucleare, într-un discurs ţinut cu ocazia ''Zilei apărătorilor patriei'' - o sărbătoare națională care marchează fondarea Armatei Roșii. Acum două zile, acelaşi Putin anunța că Rusia își suspendă participarea la tratatul New START, ultimul său acord pentru controlul armelor nucleare pe care îl mai are cu Washingtonul.

Joe Biden, președintele SUA: „Cum mâine se împlinește un an de la începutul războiului, ucrainenii se așteaptă la ce este mai rău, mai ales că Putin este cunoscut pentru lansarea de atacuri la date simbolice.”

Citește și
Vladimir Putin
Cum s-a schimbat discursul lui Putin într-un an de război. De la „denazificarea” Ucrainei, la „Occidentul a pornit războiul”

Orașul Vulhedar, din apropiere de Bahmut, în est, a fost din nou bombardat puternic. Există o "posibilitate realistă" ca Rusia să pregătească acolo o altă ofensivă - afirmă, în cea mai recentă evaluare, ministerul britanic al apărării.

Andriy "Monhol," militar ucrainean: „Dau în mod constant asalturi. Își sacrifică atât de mulți oameni, doar pentru cucerirea unui pâlc de pădure...”

"Vokha," soldat ucrainean: „Ne-au promis tancuri, ne-au promis totul. Sperăm că promisiunile se vor îndeplini, că le vom primi... Dar nu știm când. Până atunci, trebuie să ne descurcăm cu ce avem.”

Dintre tancurile promise de coaliție, cele din Spania ar putea să ajungă în Ucraina la sfârșitul lui martie sau începutul lui aprilie, a anunțat Madridul, în timp ce premierul spaniol s-a aflat astăzi într-o vizită la Kiev. Şi tancurile de luptă Challenger 2 s-ar putea să sosească în Ucraina în "primăvară", a declarat, la rândul său, ministrul britanic al apărării. Nu se întrevede, însă, niciun un ajutor legat de avioanele moderne de luptă.

Reporter: Vedeți o zi când avioane de luptă NATO, subliniez NATO, nu avioane britanice, vor zbura în spațiul aerian al Ucrainei?

Ben Wallace, secretar de stat Marea Britanie: „Nu pe termen scurt, sau mediu...”

Reporter: De ce?

Ben Wallace, secretar de stat Marea Britanie: „Pentru că NATO nu va intra în acest conflict.”

Reporter: Avioane livrate de țări NATO..

Ben Wallace, secretar de stat Marea Britanie: „Livrate de țări NATO, da... Se vorbește deja, cred, de o țară din Europa de est care furnizează MIG-uri 29...”

Mesajul ONU

Pe de altă parte, la un an de la începutul războiului din Ucraina, la Adunarea Generală a ONU a fost dezbătută o moțiune - susținută de Ucraina și de aliații săi, care condamnă invazia rusă și cere pace, cât mai curând posibil. Miza este un număr cât mai mare de țări care să aprobe, adică să arate că susțin reglementarea pașnică a conflictului.

Antonio Guterres, secretar general al Națiunilor Unite: „Invazia este un afront la adresa conștiinței noastre colective. Este o încălcare a Cartei Națiunilor Unite și a dreptului internațional. Războiul nu este soluția. Războiul este problema.”

„Nu noi, Statele Unite și aliații lor sunt pregătiți să arunce întreaga lume în război” - a replicat ambasadorul rus la ONU.

Vasily Nebenzya: „Declarațiile făcute de mai multe țări, care acuză Rusia că este vinovată de distrugerea sistemelor de securitate regionale și globale sunt ipocrite. Ei au refuzat categoric să discute despre inițiativele noastre, care, dacă ar fi fost puse în practică, ne-ar fi permis să evităm la ceea ce asistăm astăzi.”

Pe de altă parte, Beijingul a promis că va face publică propunerea sa de soluționare politică a conflictului din Ucraina, săptămâna aceasta. Iar vineri, când războiul din Ucraina intră în al doilea an, președintel Xi Jinping va rosti un discurs.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult