Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Beijingul ”se spală pe mâini” de Putin: Prietenia ”fără limite” dintre China și Rusia este doar un artificiu retoric

Your browser doesn't support HTML5 video.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Polonia, un aliat apropiat care a jucat un rol important în ceea ce privește sprijinul militar și politic occidental pentru Kiev.  

În timp ce, în Bejijing, Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen își încearcă și ei norocul cu Xi Jinping în favoarea Ucrainei, pe front, atacurile îndârjite alternează cu momente de acalmie.

Asta, și din cauza vremii proaste, dar și din pricina epuizării ambelor tabere. Ucraina se pregătește să-și lanseze mult așteptata contraofensivă în mai multe direcții.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers la Varșovia, în prima sa vizită în țara vecină de la izbucnirea războiului. După Statele Unite, Polonia este cel mai înfocat susținător al Ucrainei.

Volodimir Zelenski: ”Pentru mine, este o mare onoare să fiu aici împreună cu soția mea și să mulțumesc președintelui (Duda), echipei sale, guvernului polonez și fiecărui cetățean polonez în parte pentru ceea ce ați făcut pentru noi! Pentru că n-ați lăsat Ucraina în voia sorții! Ați stat alături de noi, umăr la umăr! Vă suntem recunoscători pentru această relație istorică!”.

Citește și
Volodimir Zelenski
Zelenski îl vrea pe Putin închis într-o pivniță fără toaletă. Ce a descoperit într-un sat invadat de ruși

Andrzej Duda: ”Vă mai trimitem 6 MIG-uri!”.

Gazdele au avut totuși emoții, întrucât fermierii polonezi amenințau să strice atmosfera cu un protest care să denunțe faptul că au piața inundată de cerealele ucrainene.

În Ucraina, vicepremierul Irina Vereșciuk i-a îndemnat pe civilii din teritoriile ocupate de Rusia să părăsească imediat zona ori măcar să-și facă bagajele, în contextul apropiatei contraofensive a forţelor armate ucrainene.

”Doar cu moartea și rănirea camarazilor nu te poți resemna”

Dar asta nu înseamnă că acum ar fi liniște pe pe linia frontului. Echipa televiziunii 1plus1 s-a aventurat într-o vizită la pozițiile ucrainene din regiunea Bahmut. Călătoria a fost presărată de dificultăți.

Kavita Sharma, reporter: ”E foarte dificil să circuli pe drumurile din regiune, de aceea nu putem ajunge la pozițiile armatei ucrainene decât în felul ăsta. Pe tanc”.

Kavita Sharma, reporter: ”Soldații ne spun că rușii sunt la doar 100 de metri depărtare și ne cer să ne ținem capetele jos, ca să nu ne lovească lunetiștii”.

Evgeny, soldat ucrainean: ”Uneori le auzi si vocile. Și zgomotul făcut de vehiculele militare e foarte clar”.

Inamicul lansează tot mai multe obuze, iar jurnaliștii se precipită să plece. Zi de zi, câteva secunde, câțiva metri ori o decizie fulgerătoare fac diferența dintre viață și moarte.

Sedan, soldat ucrainean: ”În principiu, ajungi să te obișnuiești cu orice, cu atacurile continue, cu exploziile, mortierele. Doar cu moartea și rănirea camarazilor nu te poți resemna”.

Trupele ucrainene nu scapă ocazia să laude tancurile occidentale care încep să ajungă la unitățile de pe front.

Edward, comandant ucrainean: ”Aceste tancuri oferă o protecție mai bună echipajelor, iar soldații sunt mai încrezători. Sigur că au nevoie de instructaj special, dar cred că aceste tancuri vor schimba soarta războiului”.

Între timp, Vladimir Putin a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei, pentru a analiza probleme legate de respectarea legilor în regiunile ucrainene anexate.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: ”Conducătorii noilor teritorii ruse sunt prezenți alături de președinte la reuniunea Consiliului de Securitate: Denis Pușilin (regiunea Donețk), Leonid Pașechnik (regiunea Luhansk), Evgheni Balitsky (regiunea Zaporojie) și Vladimir Saldo (regiunea Herson)”.

China nu recunoaște regiunile ucrainene anexate de Rusia

Moment în care intervine o surprinzătoare desincronizare cu Beijingul. Într-un interviu acordat în ajunul sosirii în China a liderului francez și a șefei Comisiei Europene, ambasadorul Chinei la UE a declarat că Beijingul nu recunoaște nici Crimeea, nici celelalte patru regiuni ucrainene anexate drept teritoriii rusești.

Mai mult, diplomatul Beijingului a mers până la a preciza că declarațiile de anul trecut despre ”prietenia fără limite dintre Moscova și Beijing” nu sunt decât un artificiu retoric.

După Olaf Scholz, Petro Sanchez și Charles Michel, miercuri au ajuns în China Ursula von der Leyen și Emmanuel Macron, cu speranța de a ”reseta” legăturile cu un partener economic important. Dar și pentru a aborda probleme spinoase precum Ucraina. În ajunul plecării, Macron s-a consultat telefonic cu Joe Biden.

China este interesată de Uniunea Europeană pentru că, din punct de vedere economic, este o piaţă esenţială. În plus, atrag atenția analiștii, pentru Beijing, europenii ar putea oferi o cale de a ocoli presiunea americană şi de a sabota orice fel de unitate occidentală împotriva Chinei.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult