Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bătăi de stradă înecate în sânge de poliție, în Venezuela, după „victoria” lui Maduro. Cine sunt „chavistas”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Venezuela, zeci de mii de oameni au cerut, în stradă, pentru a treia zi la rând, plecarea de la putere a lui Nicolas Maduro.

Opoziția susține că a câștigat alegerile prezidențiale cu un scor care nu lasă loc de interpretări. În replică, liderul actual spune că se încearcă o lovitură de stat.

Manifestațiile au fost pașnice în multe cazuri, însă cetățenii s-au ciocnit cu forțele armate și susținătorii președintelui. S-au înregistrat și morți. Situația este atât de tensionată încât mai multe state din regiune au cerut părților implicate să nu escaladeze conflictul.

Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional!

În fiecare seară, după lăsarea întunericului, pe străzile orașelor din Venezuela se declanșează haosul.

Citește și
Boris Johnson
Boris Johnson a zburat în Venezuela pentru a purta discuții secrete cu Maduro. Ce i-a transmis liderului sud-american

Zeci de mii de susținători ai opoziției se ciocnesc cu forțele de ordine și susținătorii lui Nicolas Maduro, așa-numiții "chavistas" - după numele lui Hugo Chavez, fostul lider autoritar al țării mort în 2013.

Incidentele se termină, de multe ori, cu vărsare de sânge. Protestatarii care contestă victoria în alegeri a actualului lider spun că mai multe persoane și-au pierdut viața, împușcate de oamenii legii.

Aceștia îi cer lui Nicolas Maduro să renunțe la putere, după ce a pierdut alegerile, dar a fost declarat învingător de Comisia Electorală Centrală.

Protestatar: „Cum au putut să ne fure? Cum ai putut să ne furi asta? Ai jurat că vei lăsa poporul să decidă liber. Ne-ai furat! Dar poporul a vorbit! Suntem furioși! Ce ne-ai făcut ne-a frânt inimile! Și vom ieși toți pe străzi!”

Regimul lui Maduro dă semne că vrea să înăbușe în fașă, prin violență, protestele. Se bazează pe forțele armate, poliție, și așa-numitele "Colectivos" - grupări paramilitare înarmate pe cheltuiala statului, care patrulează pe străzi și încearcă să-i împiedice pe manifestanți să se adune în număr mare.

Și manifestanții anti-Maduro sunt sprijiniți de unele grupări criminale, cu acces la arme. Câteva au atacat și incendiat mai multe centre regionale ale partidului de guvernământ și primării. În unele locuri, statuile liderului socialist Hugo Chavez au fost distruse de populație.

Candidatul opoziției la prezidențiale, fostul diplomat Edmundo Gonzalez, a făcut apel la armată să nu mai tragă în populație și să respecte votul poporului.

Edmundo González, candidat al opoziției: „A avut loc o mobilizare masivă a venezuelenilor din toată țara, ceea ce arată o dorință neechivocă de schimbare. Toate instituțiile au datoria constituțională de a respecta voința poporului, cu garanții complete pentru toată lumea”.

În tabăra cealaltă, ministrul apărării a criticat protestele și le-a catalogat drept o încercare de lovitură de stat.

Vladimir Padrino López, ministrul Apărării din Venezuela: „O lovitură de stat pusă la cale de acești factori fasciști de extremă dreaptă, sprijiniți bineînțeles de factorii imperiali. Imperialismul american și aliații săi și slugile lor. Este în desfășurare o lovitură de stat, iar președintele Nicolás Maduro Moros a preluat conducerea pentru a o opri.”

Deși numărătoarea voturilor nu a fost făcută publică, actualul președinte Nicolas Maduro susține că a câștigat alegerile cu 51 la sută din voturi.

În paralel, candidatul opoziției spune că a obținut președinția Venezuelei cu 70 de procente.

María Corina Machado, liderul opoziției din Venezuela: „Cu procesele-verbale rămase, chiar dacă Consiliul Național Electoral ar trece 100% din voturile rămase pentru Maduro, acestea nu vor fi suficiente pentru a-l învinge pe Edmundo. Avem destule, este suficient. Diferența a fost atât de mare, diferența a fost copleșitoare.”

Mai multe state din regiune, în frunte cu Argentina și Uruguay, au anunțat că nu-l recunosc pe Maduro drept președintele ales al țării. Statele Unite au făcut apel la calm.

Venezuela se confruntă de ani de zile cu o situație economică precară. Din 2016, peste 90% din populație trăiește sub pragul sărăciei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult